eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: Magyarország és Kína stratégiai szövetségesek - a nap hírei

A kormányfő szerint Magyarország fontos lépést tett gazdasági és pénzügyi biztonságának növeléséért. Az érdekképviselet fontosságáról beszéltek az együtt ünneplő szakszervezetek vezetői Budapesten. A részben szabad kategóriába minősítette le a magyar sajtó állapotát a Freedom House. A nap legfontosabb hírei május 1-jén.

A kormányfő szerint Magyarország fontos lépést tett gazdasági és pénzügyi biztonságának növeléséért. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettessel tárgyalt Budapesten. A kormányfő hangsúlyozta: a Kínai Fejlesztési Bank által biztosított egymilliárd euró értékű fejlesztési hitelkeret csak töredéke annak a pénznek, amelyet a magyar gazdaság fejlesztésére Peking elérhetővé tett. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar beruházásoknak ma nem pénzügyi korlátjuk van, hanem az a kérdés, hogy vannak-e jól kidolgozott, üzletemberek által is működtethetőnek látott gazdasági programok, és azokat érdemes-e egy kínai-magyar fejlesztési alapból finanszírozni. A kínai miniszterelnök-helyettes látogatása alkalmából kedden 7 kínai-magyar gazdasági egyezményt írtak alá Budapesten. Ezek között szerepel egyebek mellett a Huawei távközlési hálózati berendezéseket gyártó cég Magyarországon létrehozandó európai logisztikai központjáról, illetve a fővárost a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos megállapodás is.

A külügyminiszter szerint nagy az érdeklődés és a rokonszenv Magyarország iránt Délkelet-Ázsiában, ezért a magyar külpolitikának és a gazdaságnak ki kell használnia a régióban kínálkozó lehetőségeket. Martonyi János hangsúlyozta: Magyarország elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a biotechnológia és az információs technológia területén működhet együtt hatékonyan a térség országaival.

A miniszterelnök szóvivője szerint a polgárháborús helyzet ellenére jó esély van arra, hogy békés megoldást találjanak a Szíriában péntek éjjel elrabolt két magyar állampolgár ügyében. Szijjártó Péter közleményében azt írta: a Terrorelhárítási Központ folyamatosan dolgozik azon, hogy mihamarabb kiderüljön, hol tartják fogva a két férfit. Hozzátette: a TEK a Külügyminisztérium közreműködésével beszerezte annak a telephelynek az ipari kamerás felvételeit, ahol a rablás történt; a felvételek elemzése és értékelése jelenleg is tart. Hangsúlyozta: csütörtökön a szíriai magyar nagykövet Der iz Zor kormányzójával abba a térségbe utazik, ahol a két magyar állampolgárt elrabolták.

A szabadból a részben szabad kategóriába minősítette le a magyar sajtó állapotát a médiaszabadság globális helyzetét felmérő, tavalyi évre vonatkozó jelentésében a Freedom House. A washingtoni központú, független civil szervezet szerint a leminősítés oka a kormány arra irányuló, koncentrált törekvése, hogy megragadja a média jogi és szabályozási kerete feletti ellenőrzést. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megalapozatlannak és elfogultnak tartja a Freedom House jelentését. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a jelentés jól illeszkedik az elmúlt hónapok következetes, Magyarországot lejáratni igyekvő kampányához, és kitűnő példa a kettős mércére.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor nem veszi emberszámba a munkásokat, azokat, akik az országot építik, és megfizetik a kabinet minden elrontott lépését. Mesterházy Attila pártja fővárosi majálisán, a Városligetben úgy fogalmazott: a munkásság még ma is létezik, bár jelenleg nincs sok ünnepelni valója. Hozzátette: kormányra kerülésük esetén megerősítenék a dolgozókat védő jogokat, és a munka törvénykönyvének megváltoztatásával visszaadnák a szakszervezeti jogokat.

Az LMP szerint a fiatalok nem mernek családot alapítani, mert nincs biztos munkahelyük, és nem tudják, hogy mi vár rájuk két-három év múlva. Csiba Katalin, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: nincs mit ünnepelni a munka ünnepén, mert kétéves csúcsra ért a munkanélküliség, a fiatalok 25 százalékának nincs munkája, és egyre többen mennek a megélhetés miatt külföldre.

A szakszervezeti érdekképviselet fontosságáról beszéltek az együtt ünneplő szakszervezetek vezetői Budapesten. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma biztos munkahelyekért, tisztes megélhetésért, elérhető és működő közszolgáltatásokat követelve tüntettek május elsején. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a magyar munkavállalók szociális és gazdasági helyzete is romlott Magyarországon.

Az elmúlt 3 naphoz hasonlóan kedden ismét megdőlt a fővárosi és az országos melegrekord is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Újpesten 32,9 fokot mutattak a hőmérők. Budapesten 1934 óta 29,2 fok volt a rekord, míg az országosat - 30,4 fokot - 1977-ben mérték.

Újabb nagy értékű festményt találtak meg a rendőrök az I. kerületből márciusban ellopott képek közül. Budapesten, egy pesterzsébeti lakásban bukkantak rá Szinyei Merse Pál hetvenmillió forintot érő Vadregényes táj című alkotására. A nyomozók továbbra is nagy erőkkel keresik az ötödik ellopott képet, egy Kádár Béla-festményt. Szombaton egy józsefvárosi lakásban találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai házból. A lakásból összesen 480 millió forint értékben vittek el különböző tárgyakat. A rablók előzetes letartóztatásban vannak.

Rövid betegség után, életének 89. évében, a New York állambeli Buffalóban elhunyt a főként fehérjekutatásairól ismert Márkus Gábor magyar származású amerikai rákkutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A család tájékoztatása szerint Márkus Gábor a buffalói Roswell Park Kórház orvoscsoportjának 35 éven át volt tagja, az intézmény kísérleti biológiai részlegét irányította, és éveken át tanított a buffalói egyetemen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×