INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az EB elnökével egyeztetett Orbán Viktor - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
A miniszterelnök szerint lényegében nincs akadálya a nemzetközi hiteltárgyalások megkezdésének. Torzító hatásúnak tartja a tranzakciós adót a jegybank elnöke. Egy pénzforgalmi szemléletű adózási forma váltja fel a januártól megszűnő evát.

A miniszterelnök szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy Brüsszelben egyeztetett José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A kormányfő azt is elmondta, hogy lehetnek olyan kérdések, amelyekről majd a luxembourgi székhelyű bíróság dönt. Közben Olli Rehn, a bizottság pénzügyi biztosa a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a magyar jegybanktörvény nem kerül az Európai Bíróság elé. Az MSZP szerint a kormányfőnek semmiben nem sikerült megállapodnia Brüsszelben, a Jobbik pedig úgy véli: Orbán Viktor újra meghátrált, és ennek az árát a magyar társadalom fogja megfizetni.

Nem változott az alapkamat

Nem változtatott a hét százalékos jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybankelnök az ülés után azt mondta: szerinte jövőre számottevően magasabb lesz a pénzromlás mértéke, mint azt a Széll Kálmán-terv második változata előtt prognosztizáltak. Simor András arról is beszélt, hogy a tervezet tranzakciós adót torzító hatásúnak tartja. Hozzátette: ezt az alacsony kulcs és a minél szélesebb adóalap csökkentheti, ezért megfontolandónak tartja, hogy a rendelet a készpénztranzakciókra is vonatkozzon, és azokra nagyobb kulcsot vezessenek be.

Új adóforma az eva helyett

Egy pénzforgalmi szemléletű adózási forma váltja fel 2013-tól az egyszerűsített vállalkozói adót, vagyis evát - derül ki a második Széll Kálmán-tervből. Kalocsai Zsolt, az RSM-DTM adószakértője az InfoRádiónak nyilatkozva jónak nevezte az elképzelést, mivel az egyszerűsítés irányában hat, de a részletszabályok még nem ismertek, így azt sem lehet tudni, hogy mekkora lesz az adó mértéke. Mint mondta: egy pénzforgalmi szemléletű adóról van szó, a bevételeket és a kiadásokat kell nyilvántartania a vállalkozásoknak, és várhatóan a kifizetésekhez kapcsolódik majd az áfa befizetése és az áfa visszafizetése is.

A fuvarozók egyetértenek az elektronikus útdíjjal


Egyetértenek a megtett úttal arányos elektronikus útdíj bevezetésével a fuvarozók érdekképviseletei. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az InfoRádióban elmondta: fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a magyar fuvarozók megfelelő kompenzálást kapjanak versenyképességük biztosításáért. Karmos Gábor emlékeztetett arra: a Széll Kálmán-terv második változata alapján a kormány legkésőbb 2013 júliusában vezetné be az elektronikus útdíjfizetési rendszert.

Kevesebbet vásárolunk

A KSH adatai szerint a januári kismértékű, 0,6 százalékos növekedés után februárban 1,4 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben az idén februárban 552 milliárd forint, az év első két hónapjában 1.113 milliárd forint értékű volt a forgalom. A KSH szerint a csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma 1,4 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év első két hónapjában.

Előrehozott választások lehetnek Hollandiában

Hollandiában szeptember elején tarthatják az előre hozott parlamenti választásokat. Ezt több párt képviselője jelentette be. A Mark Rutte miniszterelnök vezette kabinet hétfőn mondott le, miután nem tudott megállapodni a költségvetés csökkentéséről kormánykoalíciót kívülről támogató Szabadságpárttal.

Éhségsztrájkot kezdett Julija Timosenko

Ukrajnában éhségsztrájkot kezdett börtönében Julija Timosenko volt miniszterelnök. Az ellenzéki vezető védője közölte: az akció tiltakozás amiatt, hogy a börtönőrök bántalmazták Julia Timosenkót, amikor a múlt héten erőszakkal kórházba vitték. Az 51 éves egykori kormányfőt tavaly hivatali visszaélés miatt ítélték hétévi börtönre.

Elhunyt Joe Muranyi

Elhunyt Joe Muranyi; a világhírű dzsesszmuzsikust 84 éves korában, New York-ban érte a halál. Joe Muranyi az Egyesült Államokban született, mindenkivel játszott, aki számít a klasszikus dzsesszben, karrierje csúcspontjaként 1967 és 1971 között a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa volt. A kilencvenes évektől gyakran járt Magyarországon, játszott szinte az összes magyar tradicionális dzsessz-zenekarral.

A címlapról ajánljuk