eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán: Magyarországtól egyetlen "petákot" sem vesznek el jövőre

Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől.

A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának pénteken azt mondta: bár az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a hónap közepén - az Európai Bizottság korábbi javaslatának megfelelve - várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy a következő évben függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások egy részét, mindenki "készpénznek veheti, hogy 2013 januárjában (...) Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni".

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ország ellen 2004 óta folyik túlzottdeficit-eljárás, ezért most "a múlt következményeit szenvedjük el", azonban az ügyet technikai jellegűnek minősítve kifejtette: Brüsszelben "mindenki elismeri Magyarország óriási erőfeszítéseit, a magyar számok jók", idén és jövőre csak hét uniós államban lesz alacsonyabb a hiány a magyarországinál.

"Lehetetlen dolog, hogy egy ilyen jó pozícióban lévő országtól bárki akár egyetlen fityinget elvegyen" - jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó kormányfő.

A várhatóan pénteken aláírásra kerülő fiskális paktumról a miniszterelnök azt mondta: Magyarország szerencsés, mert amikor érdemben használja majd a nagyobb költségvetési fegyelmet előíró szerződést, azt az eurozóna tagországok már kipróbálták.

A kormányfő szerint az új európai uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, ez pedig Magyarország érdeke is. Orbán Viktor kiemelte: a szerződés Magyarországra csak azután vonatkozik majd, hogy csatlakozott az eurózónához. Azt viszont a legoptimistább becslések sem valószínűsítik, hogy az ország 2018 előtt belépésre alkalmas állapotban lenne - jelezte.

A kormányfő kifejtette: a paktum segítheti az euró megerősítését, márpedig a közös pénz állapota, ereje határozza meg, hogy az európai gazdaság hol foglal helyet a világgazdaságban, így alapvetően Magyarország jövőjét is.

Orbán Viktor hozzátette, az unióban növekedéspárti fordulat bontakozott ki az elmúlt hónapokban, miután az eurózóna vezetői belátták, "nem lehet, hogy állandóan a hitelezők diktálják az európai gazdaságpolitikát", és a fejlődéshez nem elég a költségvetési egyensúly biztosítása, a gazdaságpolitikának a növekedést is szolgálnia kell.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×