eur:
388.5
usd:
360.56
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kende: A kormánynak kell meggyőznie a Bizottságot

Az Európai Bizottság jogilag megalapozottan javasolta, hogy függesszék fel Magyarország 495 millió eurós felzárkóztatási támogatását - mondta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász. Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán jogilag vitathatónak minősítette a döntést.

Az Európai Bizottságnak nem az a problémája, hogy meghaladja-e a 3 százalékot a magyar deficit, hanem az, hogy a kormány nem követte azokat az ajánlásokat, amik a strukturális hiány csökkentésére vonatkoztak - mondta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász. Kende Tamás emlékeztetett: legutóbb 2009-ben tett ilyen ajánlásokat a pénzügyminiszterek tanácsa.

A támogatások feltételes zárolására formális jogalapja van a testületnek, a kohéziós alap létrehozásáról szóló rendelet lehetővé tesz ilyen rendelkezéseket - emelte ki.

Kende Tamás szerint az valóban vitakérdés lehet, hogy Magyarország teljesítette-e a tanács 2009-es ajánlásait, ebben a kormányszóvivőnek igaza van, ám ezt a kérdést a bizottság már lezárta.

Március elején ül össze az Ecofin. Ha a pénzügyminiszterek tanácsa nem fogadja el a bizottság ajánlását, akkor a labda ismét utóbbinál lesz, míg ha elfogadja, akkor a szankciós intézkedés jövő januárjától válik alkalmazhatóvá - fejtette ki a nemzetközi jogász. Kende Tamás szerint a kormánynak lehetősége van arra, hogy olyan intézkedéseket tegyen, amivel meggyőzi a bizottságot és a tanácsot arról, hogy nincs szükség a szankciós intézkedésekre, és ezeket ősszel felülvizsgálhatják, majd visszavonhatják.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×