eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Készül az ország a hétvégi havazásra - a nap hírei

Országszerte készülnek a hétvégén várható nagy hidegre és havazásra, hat megyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás megszűnése. A terrorelhárítók szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott magyar kutatók.

Országszerte megelőző intézkedésekkel készülnek a hétvégén várható nagy hidegre és havazásra. Eddig hat észak-kelet magyarországi megyére adott ki figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Alföldön vasárnapig 20-40, míg a fővárosban 10-20 centiméter hó eshet, a jövő hét végéig viharos erejű szél, és egyes helyeken mínusz 25 fok is előfordulhat. Hatala József országos rendőrfőkapitány az InfoRádióban arra kért mindenkit, hogy lehetőleg halassza el a szabadba tervezett hétvégi programokat. A legtöbb nagyvárosban és a fővárosban is újabb melegedőket alakítottak ki. A MÁV ideiglenesen éjszaka is nyitva tartja a vasútállomások várótermeit. Több energiaszolgáltató bejelentette, hogy átmenetileg nem kapcsolja ki a gázt és a villanyt a díjhátralékkal rendelkező fogyasztóknál.

Jövedelempótló támogatást igényelhetnek azok a kismamák, akik az adójóváírás megszűnése miatt kevesebb gyedet és terhességi gyermekágyi segélyt kapnak. A kormányrendelet szerint azok kérhetik a kompenzációt, akik 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesültek, ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A következő napokban minden olyan kismamának, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást, postázzák a szükséges nyilatkozatot, amit legkésőbb május 31-ig postán vagy személyesen vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.

Létfontosságúnak nevezte Magyarország számra a fenntartható költségvetést és a nemzetközi befektetői bizalom helyreállítását a Költségvetési Tanács új elnöke. Kovács Árpád a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a forint árfolyamának hullámzása ellen egyebek mellett korrekt üzleti megállapodást kell kötni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal. A szakember szerint Magyarország finanszírozása hosszú távon nem oldható meg 10 százalékos hozamú államkötvények értékesítésével, a hozamokat 6-7 százalékra kell leszorítani.

Újraindította a letétbe helyezett felmondólevelek életbe lépésével kapcsolatos visszaszámlálást a Magyar Rezidens Szövetség. A szervezet elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra: ezzel azt szeretnék jelezni, hogy a három hónapos türelmi időből egy hónap már letelt. Papp Magor arról is beszélt: ha áprilisig nem lesznek érdemi lépések az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javítására, akkor aktiválódnak a több mint 2500 orvos felmondását jelentő nyilatkozatok. Hozzátette: az ígéretek szerint a közeljövőben újabb egyeztetés várható az egészségügyi kormányzattal.

Az eddigi adatok szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott magyar kutatók. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. elmondta: a turistacsoport forgalmas helyen táborozott, és fegyveres kísérőt is vittek magukkal. A támadás két magyar halálos áldozatát, a Szegedi Tudományegyetem kutatóit szerda reggel szállították haza.

Nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az elmúlt egy hétben országosan negyedével többen fordultak orvoshoz ilyen tünetekkel. Eddig kilenc beteg szervezetében mutatták ki az influenzavírust. Európában már megkezdődött a járvány. A kontinensen az influenza A vírusa a meghatározó.

Drágultak a dohánytermékek a jövedéki adó emelése miatt. Február elsejétől 30-50 forinttal kerül többe egy doboz cigaretta. Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy a kiskereskedők még 60 napig forgalmazhatják a jelenlegi zárjeggyel a dohány-termékeket.

Február végéig kell befizetni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás első díját és a baleseti adót annak, akinek az év végén fordul a szerződése. 2011 végén mintegy 800 ezer autós váltott biztosítót, regisztrálásuk, első számláik, csekkjeik kiküldésére 60 nap áll a biztosítók rendelkezésére, ez a határidő február végén jár le. AZ az egyes biztosítótársaságoktól függ, hogy a felelősségbiztosítás árának 30 százalékát kitevő baleseti adót a díjat is tartalmazó számlán, vagy külön csekken küldi-e meg az ügyfeleknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×