eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Martonyi: Vannak előfeltételei a hiteltárgyalásoknak - a nap hírei

Brüsszelben megállapodtak az állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusról. A külügyminiszter szerint vannak előfeltételei a nemzetközi hiteltárgyalásoknak. Csökken szerdán az üzemanyagok ára.

Brüsszelben jóváhagyták az állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus létrehozásáról rendelkező szerződést az uniós tagországok állam- és kormányfői. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy korábban fel nem használt uniós forrásokat csoportosítanak át a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzésére, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatására.

Martonyi: Vannak előfeltételei a hiteltárgyalásoknak


A külügyminiszter szerint vannak előfeltételei a nemzetközi hiteltárgyalásoknak, de a kormány nem tudja, hogy melyek ezek. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: csak feltételezi, hogy a jegybank függetlenségével kapcsolatos módosítások az előfeltételek között szerepelnek. A magyar diplomácia irányítója azt mondta: úgy véli, hogy valamikor február közepén, második felében már ebben a kérdésben is világosan láthat a kormány.

Aláírták a Gripen-szerződés módosítását

Stockholmban aláírta a Gripen vadászrepülőgépek lízingszerződésének módosítását a magyar és a svéd honvédelmi miniszter. A honvédelmi tárca közleménye szerint a 2001-ben kötött megállapodás módosításával 2026-ig biztosított Magyarország légterének védelme, és nettó 49,5 milliárd forint megtakarítás érhető el. Hende Csaba honvédelmi miniszter az InfoRádióban hangsúlyozta: az új szerződéssel a következő 14 évben bármikor lehetővé válik a tulajdonjog megszerzése a gépekre.

Ellehetetlenül a Malév finanszírozása

Január végétől - a folyamatosan javuló kereskedelmi eredmények ellenére - ellehetetlenül a Malév tevékenységének finanszírozása - mondta Limburger Lóránt vezérigazgató a légitársaság igazgatóságának ülésén. A találkozón megállapodás született arról, hogy az amerikai lízingcég továbbra is biztosítja a folyamatos működéshez a repülőgépeket. Közben a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malévot. A törvény szerint a gazdálkodó szervezet ellen nem kezdeményezhetnek csődeljárást a hitelezők, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

Február 7-én mondja el évértékelő beszédét a kormányfő

Az idén február 7-én mond évértékelő beszédet a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére Orbán Viktor kormányfő. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: a helyszín ezúttal is a budapesti Millenáris lesz.

Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok

Csökken szerdán az üzemanyagok ára; a 95-ös benzinért literenként bruttó öt forinttal, a gázolajért nyolc forinttal kell kevesebbet fizetni - közölte a Portfolio.hu elemzője. Sándor Dávid az InfoRádióban elmondta: a mostani csökkentéssel a gázolaj átlagára 436 forintra mérséklődik, a benziné pedig 422 forint lesz.

Ki találta ki az útdíjat?


Sem a főpolgármester, sem a Budapesti Közlekedési Központ nem támogatja az útdíj bevezetését a fővárosban. Tarlós István az Origó hírportálnak azt mondta, hogy ez egy kerületi polgármester ötlete. A kormány a tervek szerint szerdán tárgyal a BKV finanszírozásának megoldására készített javaslatokról, ezek között szerepel az úthasználati díj bevezetése is, amely - az Index hírportál értesülése szerint - a BKV-bérlethez hasonlóan havi tízezer forint lenne. A javaslat szerint a díjat a főváros területén minden gépkocsira meg kellene fizetni, az ezt igazoló papíralapú matrica meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné. Közben Rogán Antal V. kerületi polgármester azt mondta: a kormánynak megküldött javaslatcsomag minden elemét - így az útdíjra vonatkozót is - a Budapesti Közlekedési Központ dolgozta ki. A szervezet közölte: az útdíj koncepcióját a tárgyalódelegáció egyik tagja által felvetett javaslat alapján dolgozta ki, de kiderült, hogy az elképzelésnek jelentős kockázatai vannak, így azt nem támogatják.

Jó évet zárt Paks


Fennállása második legjobb termelési eredményét érte el tavaly a Paksi Atomerőmű Zrt. - közölte a cég Igazgatóságának elnöke. Baji Csaba azt mondta: 2011-ben 15.685 gigawattóra villamos energiát állítottak elő, ami alig maradt el az eddigi csúcsot jelentő 2010-es termelési értéktől. Hozzátette: a paksi atomerőmű a Magyarországon előállított villamos-energia 43,25 százalékát adta.

Egymás ellen vallanak a malosok

Terhelő vallomást tettek egymásra a nyomozás során a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. alkalmazottai, akik ellen tíz napja emeltek vádat a vörösiszap-katasztrófa ügyében - értesült az MTI Hírcentrum. A Veszprémi Törvényszék szóvivője azt mondta: a vádiratban szerepel, hogy a szivattyúk a tragédia előtt egy és negyed órával vészjelzést adtak. Kahler Frigyes hozzátette: a jelzés és a tározó falának átszakadása közben nem történt riasztás, és az állami szervezeteket sem értesítették. A vádlottak ügyvédjei a vádirat kézhezvételéig nem nyilatkoznak, a Mal Zrt. jogi képviselője pedig türelmet kért. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el; tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×