eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az OBH vizsgálja a Hagyó-ügy áttételére vonatkozó indítványt

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) megkezdte a vizsgálatát annak a Fővárosi Törvényszékről érkezett indítványnak, amelyben két kiemelt fővárosi ügy másik bíróságra való áthelyezését indítványozták - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Az egyik áthelyezni javasolt ügy Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes és 14 társának büntetőpere, amelyben a napokban benyújtott vád többek között zsarolás, hivatali visszaélés és bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés, amellyel az ügyészség szerint legalább másfél milliárdos kárt okoztak a BKV Zrt.-nek.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleményében tudatta, hogy indítványozza a Hagyó-ügyben és egy másik, szerzői jogok megsértésével kapcsolatos kiemelt büntetőperben is azonos hatáskörű, másik bíróság kijelölését, amire a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ügy ésszerű időn belül történő elbírálása az adott bíróság rendkívüli és aránytalan munkaterhe miatt nem biztosítható. A kijelölés iránti indítványban meg kell indokolni, hogy a kijelöléssel érintett ügy ésszerű időn belül való elbírálása miért nem biztosítható, továbbá fel kell sorolni azokat az ügyforgalmi, személyzeti és egyéb adatokat, amelyek a bíróság rendkívüli és aránytalan munkaterhét igazolják.

A két, áthelyezésre indítványozott ügy kiemelt jelentőségű, ezért a törvény szerint az érkezéstől számított három hónapon belülre kell kitűzni, és kéthavonta kell tárgyalni. A két ügy méreteire jellemző, hogy a nyomozati irat 179, illetve 84 kötetes, tucatnyi a vádlott, és az egyikben több mint száz tanú kihallgatása várható.

Az OBH szerdai közleménye szerint a hivatal elnöke a törvény rendelkezésének megfelelően az indítvány érkezésétől számított nyolc napon belül megvizsgálja, hogy az ügyforgalmi, személyzeti és egyéb adatok, valamint a kijelöléssel érintett ügy sajátosságaira tekintettel megalapozott-e az indítvány, és ha az, akkor megvizsgálja azt is, hogy mely másik bíróság jelölhető ki az eljárás lefolytatására. Ennek keretében az OBH elnöke kikéri a kijelöléssel érintett bíróság és a legfőbb ügyész véleményét, továbbá bármely más bíróságtól is adatot, véleményt kérhet.

A kijelölésről az OBH elnöke az adatok beérkezésétől számított nyolc napon belül indokolással ellátott döntést hoz. A döntésről értesíti az indítványozót, továbbá másik bíróság kijelölése esetén a kijelölt bíróságot, valamint a legfőbb ügyészt - közölte a hivatal sajtóosztálya.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×