eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ki húzott hasznot a gyengülő forintból? - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogyan akcióznak a boltok az áfa-emelés után, a Magyar Nemzetben pedig arról lehet olvasni, miért lehet jó példa Lettország.

Több kereskedőlánc is meglátta a fantáziát a forgalmi adó január elsejétől 27 százalékra növelt felső kulcsában, és nem érvényesíti áraiban az adóváltozásból fakadó különbözetet - írja a Népszabadság. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők számára élet-halál kérdés, hogy amennyire csak lehet, leszorítsák az áraikat, nem véletlen, hogy a láncok egy része is ezt sulykolja reklámjaikban. Várható ennek kapcsán, hogy a kereskedők azzal fognak lavírozni, hogy az alapélelmiszerek árát próbálják meg visszafogni és más termékek árában érvényesítik az adókülönbözetet.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy akár Magyarország számára is jó példa lehet az a rövid idő alatt végrehajtott gazdasági átalakítás, amely Lettországban zajlott le a 2008-as világgazdasági krízis kitörését követően. A GDP közel 10 százalékéra rúgó kiigazítás mára meghozta az eredményét és mostanra 6,6 százalékos gazdasági növekedést produkál a balti állam.

Újabb szóváltás alakult ki a jegybank és a Fidesz között, miután az MNB adatai alapján az államadósság 16 éve nem látott szintre, a GDP 82,6 százalékára emelkedett. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Magyar Nemzeti Bank idevonatkozó nyilatkozatairól azt mondta, hogy sajnos nem szakmai alapon végezték a számításokat, és legkevésbé sem szolgálják Magyarország érdekeit. "A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivőjének a jegybanki alapfeladatok ellátásával kapcsolatos nyilatkozatát. A jegybank az államadósság számítását évek óta az uniós módszertannak megfelelően végzi" - reagált az Indexnek a jegybank.

A Napi Gazdaság arról közöl cikket, hogy az adók mozgathatják az autópiacot. A finanszírozók az áfa-szabályozástól várják sorsuk jobbra fordulását az év elején, a használtautó-piac szereplői arra hívták fel a figyelmet, hogy a jó állapotú, fiatalabb autókat kiviszik az országból. A teherautók forgalmazói egyértelműen jó évet zártak tavaly, hála részben a válság miatt elhalasztott vásárlások bepótlásának.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy elkezdték felélni megtakarításaikat a magyarok. A bankok 2004 áprilisa óta nem folyósítottak annyi forint alapú lakáshitelt, mint a mostani időszakban, holott csaknem két éve nem voltak olyan drágák a lakáshitelek, mint manapság. A végtörlesztés miatt a szabad felhasználású és személyi hitelek is népszerűek, és most már a lekötött betéteikhez is jobban hozzányúlnak a háztartások, mint korábban. A hitelállományra vonatkozó statisztikát azonban a végtörlesztés hidegen hagyta: tovább nőtt a családok teljes tartozása a forint gyengülése miatt.

A Portfolio arról ír, hogy ki húzott hasznot a nagyot gyengülő forintból. A tavalyi utolsó negyedévben a forint átlagos árfolyama és záróárfolyama is jelentős gyengülést mutatott az euróhoz, illetve a dollárhoz képest. Ez amellett, hogy megemelte a magyar államadósság GDP arányos mutatóját, illetve a devizahitelesek havi törlesztőrészletét, számos tőzsdei vállalat eredményét is befolyásolta. Közülük több olyan is akad, amelynek kedvezhet a hazai fizetőeszköz árfolyamának gyengélkedése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×