eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csaba László: Nincs torkunkon a kés

Csaba László közgazdász szerint a Nemzetközi Valutaalappal meg kell egyezni. A Közép-európai Egyetem tanára az Inforádió Aréna című műsorában hozzátette: az IMF csak egy készenléti hitelt kínál, amelyet vagy elfogadunk vagy nem.

A várt gyors növekedés nem következett be 2011-ben, ahogy a foglalkoztatás növekedése és az árfolyam erősödése sem. Ennek következtében a magyar gazdaság megítélése kedvezőtlenné, az ország finanszírozása pedig drágábbá vált - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László.

A Közép-európai Egyetem tanára kiemelte: az ország tehát finanszírozható, csak az a baj, hogy drágán, ezért kell a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni. Költségcsökkentési kényszerben van a kormány, de ez nem olyan kényszer, hogy torkunkon a kés. Felelős módon kell gazdálkodni - jegyezte meg.

Meg kell egyezni az IMF-fel, amely semmi másban nem hajlandó gondolkodni, mint egy készenléti hitelben. Ha ők adják, mi meg kérjük a pénzt, akkor az nem ugyanaz a tárgyalási alap - emelte ki.

Ez egy gazdaságpolitikai ellenőrzéssel járó megegyezést igényel, a feladat pedig az, hogy olyan programot dolgozzunk ki, amiben a számok hitelesek, a tartalom pedig a belső szempontoknak és érdekeknek is megfelel - véli a közgazdász, aki szerint sok mindenben, például az adópolitikában megmarad a kormány mozgástere.

Az IMF egy keretet fog megállapítani, ezt a keretet pedig célszerű közösen kidolgozni, hogy meg tudjuk győzni a többi piaci szereplőt is.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×