eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gála és tüntetés az új alkotmány hatályba lépése alkalmából - a nap hírei

Az új alkotmány hatályba lépésének alkalmából szerveztek ünnepi gálaestet az Operában; a helyszínen civil szervezetek és ellenzéki pártok tiltakoztak. Jövő szerdán folytatódnak a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap informális egyeztetései. 16 éves csúcson van a GDP-arányos államadósság.

Az államfő szerint a magyar törvényhozás több mint két évtizede volt adós az alkotmányos megújulással. Schmitt Pál az Operában, az új alkotmány hatályba lépésének alkalmából szervezett ünnepi gálaesten azt mondta: az új törvény az Európai Unió alapjogi chartája szellemében meghatározza az alapvető szabadságjogokat, valamint megerősíti a jogállamiság és a demokrácia értékeit és intézményeit. A rendezvény előtt több civil szervezet és parlamenti ellenzéki párt demonstrált az Operaháznál. Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társalapítója a többi között azt mondta: olyan országban akar élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, nem kell visszamenőlegesen törvényeket hozni, az embereknek pedig nem kell félteniük megszerzett javaikat. A tüntetésen a távirati iroda tudósítói szerint a tömeg az Operától a Jókai térig ért az Andrássy úton.

Paczolay: Nem volt többség a döntéshez

Személyes kudarcként éli meg az Alkotmánybíróság elnöke, hogy nem született döntés a nyugdíjpénztárakról a testület utolsó tavalyi ülésén. Paczolay Péter erről a hvg.hu hírportálnak adott interjúban beszélt. Mint mondta: ha az utolsó percben is, de meg kellett volna oldani a nyugdíjpénztárügyet, a testületben azonban nem alakult ki a döntéshez szükséges többség.

Folytatódnak az egyeztetések az IMF-fel

Jövő szerdán folytatódnak a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap informális egyeztetései. Az Index hírportál a kormánydelegációt vezető tárca nélküli miniszter sajtóosztályától úgy értesült, hogy Fellegi Tamás január 11-én Washingtonba utazik, ahol a tervek szerint találkozik az IMF Magyarországért felelős szakembereivel, Christine Lagarde-dal, a Valutaalap vezérigazgatójával, valamint az igazgatóság más tagjaival. A tájékoztatás szerint a Valutaalap és az Európai Bizottság által biztosítandó pénzügyi konstrukció formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a hivatalos tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés.

Nagyobb a vártnál az adósságráta

Még az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb, 82,6 százalékos GDP-arányos adósságrátáról számolt be legújabb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. Ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató, amelyet most a forint gyengülése húzott fel - emlékeztet a Portfolio.hu. A második negyedév végén még csak 76,7 százalékos volt az adósságráta, vagyis három hónap alatt csaknem 6 százalékpontos volt az emelkedés.

Újabb történelmi csúcson a benzinár


Szerdán literenként bruttó 6-6 forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol. A változással a benzin átlagára új történelmi csúcsot ér el. A Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagos literenkénti ára 411-412 forintra, a gázolajé pedig 434-435 forintra nő. Sándor Dávid emlékeztetett arra, hogy az üzemanyagok már az újév első napján is drágultak a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt. A forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése számítások szerint 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát.

Hatékony volt az Országgyűlés


53 ülésnapon mintegy száz törvényjavaslatot fogadott el a tavaly szeptember 12-én kezdődött őszi rendes, valamint a december 30-án zárult téli rendkívüli ülésszakán az Országgyűlés. A parlament honlapján olvasható adatok alapján 2011-ben a képviselők összesen több mint 210, az országgyűlés 2010. májusi megalakulása óta pedig 370 új törvényről, illetve törvénymódosításról döntöttek.

Pályázat az M43-as folytatására

Március 29-éig tehetnek ajánlatot a kivitelezők az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszának építésére. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt közölte: a mintegy 23 kilométeres gyorsforgalmi úton három csomópont épül, és két pihenőt alakítanak ki.

Pályázat mezőgazdasági utak építésére

Hárommilliárd forintos értékű pályázatot hirdet mezőgazdasági utak építésére és felújítására a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca a Kormány.hu oldalon azt közölte: a hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 75 százaléka. Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők és önkormányzatok nyújthatnak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz január 31-éig.

Egyre biztosabbnak tűnik az euróövezet szétesése

Csaknem biztosra veszik az euróövezet egy évtizeden belüli szétesését londoni pénzügyi elemzők. Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research globális előrejelzésében azt közölte: jelenleg 60 százalékos esélyt lát legalább egy tagország távozására a monetáris unióból az idei év végéig. A cég londoni elemzői az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül. A szakértők recessziót is várnak az idei évre a valutaunióban. Más nagy gazdasági elemző-házak, így a többi között a Capital Economics és az Economist Intelligence Unit is egyöntetűen jósolják, hogy az idén megkezdődhet az euróövezet felbomlása, és a valutaunió - jórészt emiatt is - visszasüllyed a recesszióba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×