eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ellenzék és civilek az új alkotmány ellen

Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei című kiállítást hétfő este a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat historikus tablókon, portrékon, ritkán látható történelmi dokumentumokon és tárgyakon keresztül idézi fel a magyar államiság ezer évét. A kormány az Operaházban ünnepli meg az új alkotmányt, az Andrássy úton ellenzéki pártok pedig civil szervezetekkel együtt ellene tüntettek este nyolcig.

Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Galériában mondott beszédében kiemelte: Európa soha nem látott kihívásokkal néz szembe, amelyek "erő- és jellempróbát" is jelentenek. A miniszterelnök a vasárnap hatályba lépett alaptörvény előtt tisztelgő tárlatot grandiózusnak és bensőségesnek nevezte. Mint fogalmazott: az alaptörvénnyel "gránitszilárdságú alapot" teremtettek.

Kitért arra is, hogy a magyarságot ezeréves történelme során két alapelv vezérelte, a kereszténység és az állami szuverenitás eszménye. Mint fogalmazott: a tárlat megemlékezik azokról a történelmi nagyságokról, akik életüket és tehetségüket áldozták a nemzetért. A miniszterelnök szerint az alaptörvény életbelépése az "újjáalapítás pillanata" is egyben.

Már a miniszterelnök beszédének kezdete előtt megkezdődött az ellenzéki pártok és civil szervezetek tüntetése az Andrássy úton. Az Index helyszíni beszámolói szerint Istvánffy András, a 4K! koordinátora fölolvasta a csatlakozó szervezetek neveit, majd Kónya Péter mondott beszédet a Szolidaritás nevében. "Az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni ma este a köztársaság, a jogállam és a demokrácia fölött" - mondta Kónya Péter. Orbán nevének említésekor zengett az Orbán, takarodj! A miniszterelnököt a Titanic kormányosának nevezte, a jéghegy pedig maga a tömeg. Schmitt Pál "köztársasági nélküli elnök" nevének említésekor csak fújolás hallatszott.

A helyszínen megjelentek szélsőjobboldali tüntetők is, akik többször dulakodásba keveredtek a tiltakozókkal. Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán - jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után az MTI tudósítói, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen.

Beszámolójuk szerint a civilek által szervezett demonstráción az ellentüntetők közül többen eltakarták az arcukat, a rendőrök pedig sorfalat húztak a tüntetők és az ellentüntetők közé.

Nyolc óra előtt nem sokkal a szervezők azt kérték a tüntetőltől, hogy békésen és nyugalomban fejezzék be a demonstrációt, és az Oktogon felé hagyják el a helyszínt.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×