eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megfontolandó ajánlatot kaptak a rezidensek - a nap hírei

Érdemi ajánlatot tett a kormány az orvosok bérrendezésére - közölte a rezidensszövetség elnöke. Drágul január elsejétől a lakossági energia. A szilveszteri petárdázások veszélyeire figyelmeztetik az állattartókat az állatvédők.

A teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a Magyar Rezidens Szövetség vezetői Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól. Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke - miután több órán át tárgyalt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban - elmondta, hogy az államtitkár által felvázolt elképzelés érdemi bérrendezési folyamat megkezdését helyezi kilátásba 2012-re, így megfontolásra és tárgyalásra érdemes. A Magyar Rezidens Szövetség felhívására eddig több mint 2500 orvos helyezte letétbe felmondását, ha nem rendezik az egészségügyi dolgozók fizetését. A felmondások január 1-jén aktiválódnak.

Drágul az energia

Drágul január elsejétől a lakossági energia. Az áremelés a villamosenergia esetében átlagosan 2,7, míg a földgáz és a távhő esetében 4,2 százalékos lesz. Az áram ára szolgáltatónként különböző mértékben változik. Az áfa-kulcs 25-ről 27 százalékra emelkedését is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6, illetve 4,2 százalék között nőnek, így az átlagos áremelkedés 2,7 százalékos lesz. A földgáznál az egyes díjak 2,6 százalékkal emelkednek - ez az áfa-kulcs emelkedését is figyelembe véve - mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal lesznek magasabbak január elsejétől.

Drágábban utazunk

Az áfa-változás miatt mintegy 1,6 százalékkal emelkednek januártól a közösségi közlekedés tarifái. Az áremelésre azért van szükség, mert az áfa-kulcs emelése miatt csökkenne a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele. Ugyanakkor januártól nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

A HAT és a PDSZ az államfőhöz fordult

A Hálózat a Tanszabadságért és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt kéri az államfőtől, hogy ne írja alá a köznevelési törvényt. A két szervezet erről szóló levelét ma adták át a köztársasági elnök hivatalában, a Sándor-palotában. Az érdekképviseletek arra kérik Schmitt Pált, hogy küldje vissza a törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek. Mendrey László, a PDSZ elnöke azt mondta: a jogszabály több pontja is jelentősen befolyásolhatja a munkavállalói részvételt a közoktatásban, ezért tömeges elbocsátásoktól tartanak.

Segítség a pécsi egyetemnek

Tartozásai finanszírozására négymilliárd forintos kormányzati támogatást kap a Pécsi Tudományegyetem. Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője Pécsett közölte: a szerdai kormányülésen hozott döntés után a vissza nem térítendő támogatást napokon belül átutalják az intézménynek. Csizi Péter, a város fideszes alpolgármestere azt mondta, hogy a pénzből az egyetem a lejárt szállítói tartozásainak jelentős részét ki tudja fizetni.

Hende a fealadatokról

A tárca működőképességének megőrzését tartja a jövő év legnagyobb kihívásának a honvédelmi miniszter. Hende Csaba hangsúlyozta: a tárca szűkös pénzügyi helyzete a következő évben is rendkívül szoros, fegyelmezett gazdálkodást kíván. A miniszter a távirati irodának adott interjúban az idei év nagy kihívásaként említette a Honvédkórház visszaillesztését a honvédség rendszerébe, illetve a két katonai titkosszolgálat egyesítését, valamint a közszolgálati egyetem elindítását. Hende Csaba a jövő év egyik legfontosabb döntésének az amerikai helikopterek beszerzését nevezte, amelyről tavasszal várható döntés.

Kordonbontás a tévészékház előtt

Szimpatizánsok lebontották a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap óbudai épületénél az éhségsztrájkolókat körülvevő kordont. Rendőri intézkedés nem történt. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. Azt követelik, hogy a Lomnici-ügy miatt bocsássák el a felelősséggel tartozó vezetőket. A gyártóbázisnál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, így az éhségsztrájkolók nem jutottak be a számukra korábban kijelölt helyre.

Új vezető az MTI Hírcentrumánál

Gianone Pétert nevezte ki az MTI Hírcentrum igazgatójává Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója. A 34 éves, kommunikáció szakos diplomával rendelkező Gianone Péter hat éven át a Magyar Rádió hírszerkesztőségében dolgozott. Négy hónapon át vezette a szerkesztőséget, július óta pedig az MTI Hírszerkesztési Központjának főszerkesztő-helyettese volt.

Vigyázzanak szilveszterkor a háziállatokra!

Fokozott gondosságot kérnek az állatvédők az állattartóktól szilveszter éjjel. A NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársa az InfoRádióban elmondta: a tűzijátékokkal együtt járó fény és hanghatások sokkszerűen érik a szabadban lévő állatokat. Schneider Kinga hozzátette: a kutyák és macskák több kilométerre is elkóborolhatnak, ezért azt tanácsolják az állattartóknak, hogy engedjék be a házba, lakásba kutyáikat szilveszterkor, az utcán pedig csak pórázon sétáltassák kedvencüket.

Megújult az OMSZ honlapja

Megújult az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. Péntektől a legfrissebb előrejelzések mellett az éghajlatról és a levegőkörnyezetről is tájékoztatást kapnak az érdeklődők. A honlap látogatói a meteorológia világáról és a szolgálat tevékenységéről szóló híreket és beszámolókat is olvashatnak a portálon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×