eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt Csehország a rendszerváltozás utáni első államfője - a nap hírösszefoglalója

A többi között a jövő évi költségvetésről és a közoktatási törvényről is dönthet holnap a parlament. Elhunyt Václav Havel. Az utolsó amerikai katona is elhagyta Irakot.

Hétfőn szavazhatnak a jövő évi költségvetésről az Országgyűlésben. A képviselők összesen 29 előterjesztés zárószavazását tarthatják meg a következő 3 ülésnapon. A büdzsét érintő tervezet az eredetileg benyújtottnál magasabb, 299 forintos euróárfolyammal számol és fél százalékos gazdasági növekedést vár. A változás miatt a kormánynak 320 milliárd forintot kell előteremtenie. Szintén a hét első napján fogadhatják el az új közoktatási törvényt.

Az egyházakért felelős államtitkár azonnali felmentését követeli az MSZP. Az ellenzéki párt szerint az egyházügyi törvény hatályon kívül helyezése megmutatta Szászfalvi László alkalmatlanságát. Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az egyházügyi törvény visszavonására azért kényszerült a Fidesz, mert nem élte volna túl az alkotmánybírósági próbát. Közben a KDNP teljes támogatásáról biztosította Szászfalvi Lászlót.

75 éves korában elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos. A politikusnak évek óta súlyos egészségi problémái voltak. A volt szocialista rendszer idején az ellenzék vezérének számított, többször börtönbe került. Az 1989-es rendszerváltás után ő volt az akkori Csehszlovákia első köztársasági elnöke. Václav Havel halála miatt az Európai Bizottság és az amerikai elnök mellett számos külföldi politikus és közéleti személyiség, többek között Schmitt Pál jelenlegi, valamint Göncz Árpád volt köztársasági elnök is részvétét fejezte ki.

Csaknem 9 évvel az iraki háború kezdete után az utolsó amerikai katona is elhagyta az arab országot. Összesen 157 kiképző és egy tengerészgyalogos alakulat maradt Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmére. Az Egyesült Államok pénteken adta át az utolsó amerikai támaszpontot az irakiaknak abból az 505-ből, amelyet katonái használtak az elmúlt évek alatt. Az iraki háborúban csaknem 4500 amerikai katona vesztette életét.A háború 800 milliárd dollárjába került az amerikai kormánynak.

Írország adósságrendezést vár azért cserébe, hogy részt vesz az euróövezeti országok új költségvetési paktumában. Írország az első euróövezeti tagállam, amely gazdasági feltételeket szabott. A 17 euróövezeti ország vállalta, hogy a paktumról kormányközi egyezményt ír alá, másik kilenc uniós tagország, közte Magyarország jelezte, hogy lehetségesnek tartja részvételét e folyamatban, miután a helyi parlament megtanácskozza a kérdést, a brit kormány pedig előre jelezte távolmaradását.

Advent negyedik vasárnapján 300 rabbal találkozott a legnagyobb római büntetés-végrehajtási intézetben a pápa. XVI. Benedek a bűnösök újranevelését, az igazságügyi tévedések és a rossz bánásmód elkerülését, az emberi jogok védelmét szorgalmazta. A katolikus egyházfő az elítéltek kérdéseire is válaszolt.

Három zsidó telep bővítésére írt ki versenytárgyalást a kormány Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. Az építési és lakásügyi minisztérium szóvivője hangsúlyozta: a több mint ezer lakás felépítéséről azután döntöttek, hogy a Palesztin Hatóság teljes jogú tagságért folyamodott szeptemberben az ENSZ-hez. A palesztinok azonnal tiltakoztak.

Több ezren tüntettek Moszkvában és Szentpéterváron az állítólagos választási csalások miatt. A Kremlnél tartott moszkvai megmozdulást az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja szervezte. A december 4-i választást a Vlagyimir Putyin mögött álló Egységes Oroszország nevű párt nyerte, a szavazatok csaknem 50 százalékával.

Bahreinben könnygázt vetett be a rendőrség több ezer tüntető ellen. A demonstrálók egy szombati megmozduláson részt vett 73 éves férfi halála miatt tiltakoztak. A férfit nehéz légzéssel vitték kórházba és még aznap meghalt, a tiltakozók szerint a rendfenntartók által bevetett könnygáz belélegzése miatt. A bahreini belügyminisztérium szerint halálának természetes oka volt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×