eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor sikernek tartja a megállapodást a Bankszövetséggel

Orbán Viktor sikerként értékelte a kormány és a Bankszövetség között csütörtökön aláírt megegyezést, amely mindenki számára kezelhető, kiszámítható megoldást jelent és megosztja a devizahitelek miatti terheket a családok, a kormány és a bankok között - ismertette Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken, miután a miniszterelnök és Matolcsy György találkozott a bankvezetőkkel.

A szóvivő hozzátette: a felek közös érdeke a magyar gazdaság jó teljesítménye, és a legfontosabb feladatok közé sorolta a recesszió megelőzését, amelyben a bankrendszer is érdekelt.

Megerősítette: a gazdasági sikerhez egy jól működő, stabil bankrendszerre is szükség van.

Szijjártó Péter ismertetése szerint a miniszterelnök a pénteki egyeztetésen nyilvánvalóvá tette, hogy komoly, nehéz tárgyalások eredményeként született meg a megállapodás, és gratulált mindenkinek, aki az egyeztetésben részt vett. A miniszterelnök a devizahitelek miatti helyzetet az Orbán-kormány öröksége egyik legnehezebb részének nevezte.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy a megállapodás alapján a kormány és a Bankszövetség januárban Növekedési Paktumot készít, amely segítheti a gazdaság növekedését.

Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy a konszolidáció időszaka következik az alrendszerek és struktúrák átalakítását követően, s az ehhez szükséges jogszabályok az év végére megszületnek - tette hozzá Szijjártó Péter.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön írt alá megállapodást a kormány nevében a Bankszövetséggel a devizahitelesek helyzetének könnyítéséről. Ebben a már késedelmesen fizetők, a rendszeresen törlesztők és a végtörlesztést vállalók számára is új lehetőségeket, illetve könnyebb feltételeket kínálnak.

A megállapodás szerint a program miatt elszenvedett banki veszteségek egy részét a hitelintézetek leírhatják a bankadóból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×