INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orbán Viktor sikernek tartja a megállapodást a Bankszövetséggel

InfoRádió / MTI
Orbán Viktor sikerként értékelte a kormány és a Bankszövetség között csütörtökön aláírt megegyezést, amely mindenki számára kezelhető, kiszámítható megoldást jelent és megosztja a devizahitelek miatti terheket a családok, a kormány és a bankok között - ismertette Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken, miután a miniszterelnök és Matolcsy György találkozott a bankvezetőkkel.

A szóvivő hozzátette: a felek közös érdeke a magyar gazdaság jó teljesítménye, és a legfontosabb feladatok közé sorolta a recesszió megelőzését, amelyben a bankrendszer is érdekelt.

Megerősítette: a gazdasági sikerhez egy jól működő, stabil bankrendszerre is szükség van.

Szijjártó Péter ismertetése szerint a miniszterelnök a pénteki egyeztetésen nyilvánvalóvá tette, hogy komoly, nehéz tárgyalások eredményeként született meg a megállapodás, és gratulált mindenkinek, aki az egyeztetésben részt vett. A miniszterelnök a devizahitelek miatti helyzetet az Orbán-kormány öröksége egyik legnehezebb részének nevezte.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy a megállapodás alapján a kormány és a Bankszövetség januárban Növekedési Paktumot készít, amely segítheti a gazdaság növekedését.

Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy a konszolidáció időszaka következik az alrendszerek és struktúrák átalakítását követően, s az ehhez szükséges jogszabályok az év végére megszületnek - tette hozzá Szijjártó Péter.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön írt alá megállapodást a kormány nevében a Bankszövetséggel a devizahitelesek helyzetének könnyítéséről. Ebben a már késedelmesen fizetők, a rendszeresen törlesztők és a végtörlesztést vállalók számára is új lehetőségeket, illetve könnyebb feltételeket kínálnak.

A megállapodás szerint a program miatt elszenvedett banki veszteségek egy részét a hitelintézetek leírhatják a bankadóból.

A címlapról ajánljuk