eur:
394.28
usd:
370.33
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Varga: Kiegyezésre van szükség az IMF-fel, a Bankszövetséggel és a jegybankkal

Akár három-négy évre szóló, 15-20 milliárd eurós hitelkeretet tartalmazó megállapodást is elképzelhetőnek tart Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki gyors megegyezésre számít a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - írja az Origo internetes hírportál.

Az interjúban elmondta: további lépések kellenek a 2012-es tervezett hiány tartásához. Arra a megjegyzésre, hogy az elemzők 100-200 milliárd forintról beszélnek, azt mondta: "ezek nincsenek távol a kalkulációktól".

Arra a kérdésre, hogy a bevételi, vagy a kiadási oldalon lesz-e jelentősebb változás, kifejtette: a kiadási oldal tartalékai egyre szűkösebbek, a bevételi oldal pedig azért veszélyes, mert a növekedést fogja vissza, ha újabb adók, vagy adók növelése kezdődik.

"Megint valamilyen mixet kell kidolgozni, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt lépéseket kell tenni. Ezek aránya a most zajló számításoktól függ" - tette hozzá. Elmondta ugyanakkor azt is: "a jövedéki adót kell megvizsgálni, olyan tételeket lehet végigszámolni, amelyek valamilyen mentességet élveznek, de hadd ne rögtönözzek".

A volt pénzügyminiszter szerint a Nemzetközi Valutaalap mellett kiegyezésre van szükség a Bankszövetséggel és a jegybankkal is. A jegybanknak és kisebb mértékben a kormánynak is gesztusokat kell tenni, olyan kompromisszumra kell törekedni, ami a monetáris politikát is érdekeltté teszi abban, hogy segítse a kormány növekedési terveit - mondta.

Varga Mihály szerint az IMF-EU delegációjával január végére lehet megállapodás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×