eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fizetésképtelenné vált a Zala megyei Csömödér

Csődközeli helyzetbe került a Zala megyei Csömödér; az iskolában és az óvodában is kikapcsolják a gázt és a villanyt, ha december 3-ig nem rendezik hónapok óta fennálló tartozásaikat - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.

A mintegy 650 lakosú település fizetésképtelenné vált, a munkabéreket is csak újabb hitel felvétele után tudták kifizetni.

A gondokat elsősorban az intézményrendszer fenntartása okozza - nyilatkozta a napilapnak Becze József (független) polgármester. Az Öveges József Közép-Zalai Általános Iskola és Óvoda működtetéséhez a normatív támogatáson felül évente 16 millió forintot kell hozzátenni. A gondozási központot 4,6 millió forinttal kell saját bevételeik terhére támogatni, és - a kamat összegének függvényében - évente további egymillió forint körüli összeget kell kifizetniük az építésére felvett fejlesztési hitel törlesztésére.

A polgármester szólt arról, hogy már több takarékossági intézkedést is bevezettek; az óvoda technikai dolgozóinak munkaidejét hat órára csökkentették. A hatalmas, kihasználatlan iskolaépület működési költségeit úgy tudták felére csökkenteni, hogy az általános iskolásokat a könyvtárban kialakított osztálytermekbe költöztették.

Pintér László, a térség országgyűlési képviselője a lapnak azt nyilatkozta; nem Csömödér az egyetlen zalai település, amely ilyen nehézségekkel küszködik. Az önkormányzatoknak azt tanácsolta, hogy pályázzanak az önhikis alaphoz. Csömödér azonban két alkalommal is kapott támogatást, így erre már nem jogosultak. Első alkalommal a kért 15 millió forint helyett 5,3 milliót kaptak, amit azonnal tovább kellett utalniuk az iskola számlájára, a második alkalommal igényelt 15 millió forint helyett mindössze másfél millió forintot kaptak.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×