eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fellegi vezeti az IMF-fel tárgyaló kormánydelegációt - a nap legfontosabb hírei

Még a héten egyeztet a szakszervezetekkel a Munka törvénykönyvéről a nemzetgazdasági miniszter. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a Valutaalappal tárgyaló kormánydelegációt. Nem emelkednek jövőre a BKV tarifái, így döntött a fővárosi közgyűlés. A nap legfontosabb hírei november 30-án.

Még a héten egyeztet a szakszervezetekkel a Munka törvénykönyvéről a nemzetgazdasági miniszter - értesült a távirati iroda. Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: Matolcsy Györgyöt a kormány arra kérte fel, hogy még ezen a héten jusson megállapodásra az érdekképviseletekkel. Nem sokkal korábban Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke bejelentette: felfüggesztik a péntektől tervezett gördülő figyelemfelkeltő sztrájkot, mert közel vannak a megállapodáshoz a kormánnyal a Munka törvénykönyvről kezdett tárgyalásokon.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a Nemzetközi Valutaalappal tárgyaló kormánydelegációt - jelentette be a kormányszóvivő. Giró-Szász András közölte: a hivatalos küldöttség tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Arra a kérdésre, hogy miért nem Matolcsy György vezeti a küldöttséget, a kormányszóvivői iroda az InfoRádiónak azt válaszolta: a kormányon belüli munkamegosztás alapján a nemzetgazdasági miniszter a növekedési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felel.

Közös nyilatkozatot írt alá a vasutasok számára kifizetendő 5 milliárd forintról a kormányfő és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke. Orbán Viktor súlyos nemzetstratégiai hibának nevezte a MÁV Cargo privatizációját. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke elmondta: a kormánytól ötmilliárd forintot kapnak a vasutasok, ebből egymilliárdot még az idén, a fennmaradó részt a következő két évben fizetik ki.

A jövő évi növekedési tervről konzultál a nemzetgazdasági miniszter a jegybank elnökével - jelentette be a kormányszóvivő. Giró-Szász András megerősítette: a nemzeti növekedési tervvel összefüggésben a kabinet megvárja a német kormány hivatalos álláspontját, és a parlamenti zárószavazásig még módosíthatja a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait. Matolcsy György múlt pénteken jelentette be, hogy csökkenő német gazdasági növekedés esetén Magyarországon jövőre nem reális a másfél százalékos gazdasági növekedés, így a magyar gazdaság csak fél és 1 százalék között bővülhet 2012-ben.

Nem emelkednek jövőre a BKV tarifái - így döntött a fővárosi közgyűlés. Így egy vonaljegy továbbra is 320 forintba, egy felnőtt bérlet pedig 9.800 forintba kerül majd. A közgyűlés arról is döntött, hogy a BKV és a szakszervezetek érvényes kollektív szerződésének felmondását javasolja a közlekedési társaság vezetőségének. Tarlós István főpolgármester várhatóan még a héten egyeztet a miniszterelnökkel a közlekedési társaság helyzetéről.

Helyesbítik a Magyar Közlöny elektronikus változatát, amelybe kötőjel helyett vessző került a jövő évi adótörvények módosításáról szóló jogszabály kihirdetésébe. A tördelési hiba miatt egyetlen érintett rendelkezés sem lép hatályba 2012. január 1-je előtt. Az LMP hívta fel a figyelmet arra, hogy az elírási hiba miatt január 1-je helyett már november 30-án életbe lépett több adószabály, köztük a baleseti adóra és a chipsadóra vonatkozó is. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó azonban közölte, hogy van jogi lehetőség a javításra, a hiba miatt egyetlen rendelkezés sem lép idő előtt hatályba.

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai. A kanadai, az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közölte: még több pénz juttatnak a globális pénzügyi rendszerbe. A bejelentés hatására jelentősen emelkedtek a vezető tőzsdeindexek, és a forint is erősödött a főbb nyugati devizákhoz viszonyítva.

Elrendelte Irán londoni nagykövetségének bezárását a brit kormány, és kiutasította az összes iráni diplomatát az országból. Nagy-Britannia, Norvégia szintén bezárta teheráni nagykövetségét, amelyet tegnap (kedd) több száz diák elfoglalt és feldúlt. Így tiltakoztak az iráni nukleáris program miatt elrendelt brit büntetőintézkedések ellen.

Elhunyt Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész, 87 évet évet élt. Kemény Henrik több híres bábot keltett életre, legnépszerűbb figurája Vitéz László volt, amelynek jeleneteivel az 50-es évektől negyven éven át járta az országot. Művészetét 2005-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 2002-ben kiváló művész címet kapott, 2008-ban pedig Prima-díjjal tüntették ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×