eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Cséfalvay: Nem a török példát követte Magyarország - a nap legfontosabb hírei

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és az igazságszolgáltatási reformról dönt az Országgyűlés. Berlini lapértesülés szerint elitklubot szervez az euróövezeten belül a német kancellár és a francia államfő. Huszonharmadik alkalommal nyílt meg a Fejér megyei Nagykarácsonyban a Szeretetposta.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és az igazságszolgáltatási reformról határoznak a képviselők a parlamentben hétfőn. Az előterjesztés értelmében az 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasok a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kapnak január 1-jétől. Az Országgyűlés dönt a fideszes Gulyás Gergely alkotmánymódosító javaslatáról is. Ha a képviselők elfogadják ezt, akkor a parlamentnek még az idén meg kell választania a jövőbeni Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság - elnökét. Az igazságszolgáltatást érintő javaslatok része, hogy a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatalhoz, illetve a parlament által választott elnökéhez kerüljenek, akinek tevékenységét az újonnan létrejövő Országos Bírói Tanács felügyelné.

Nem Törökország példáját követte Magyarország, amikor pénzügyi támogatásról szóló tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetközi Valutaalappal - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Cséfalvay Zoltán arra utalt, amikor Ankara hosszú időn át az elhúzódó IMF-tárgyalásokkal tudta megtartani a piac bizalmát. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Magyarország befektetési ajánlású osztályzatát megtartó két hitelminősítő megvárja következő lépésével a Valutaalappal folyó tárgyalások végét. Egy esetleges jegybanki alapkamat-emelésről Cséfalvay Zoltán azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank független intézmény, ha a kamat emelése mellett dönt, azt a kormány elfogadja.

Október végéig 120 milliárd forint eva folyt be az államkasszába, az összeg 7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a költségvetés októberben 33 és fél milliárd forintos eva bevételt könyvelt el, amely 11 százalékkal marad el a tavaly októberi eva összegétől. Az első tíz havi adatok ismeretében kicsi a valószínűsége annak, hogy teljesül a tárca lefelé módosított, 180,1 milliárd forintos idei eva-bevételi előirányzata. Jövőre a mostani 30 helyett 37 százalék lesz az adókulcs, az összeghatár pedig 25-ről 30 millió forintra nő. Az éves előirányzat pedig 203 és fél milliárd forintra változik jövőre.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar nemzet összetartozása mellett a kiváló román-magyar kapcsolatok bizonysága is az állampolgári eskü, amelyet mintegy száz székelyföldi hagyományőrző huszár és hozzátartozóik tettek le Erdélyben. Hende Csaba hozzátette: Románia és Magyarország stratégiai szövetsége helyesen felismert közös érdekeken alapszik.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi ingatlanok államosítása miatt az MSZP. A párt azt kéri az Alkotmánybíróságtól: mondja ki, hogy az államosításról szóló törvény sérti az önkormányzatok szabad önrendelkezési jogát, az egyéni szabadságot és az önkormányzatiságot. A köztársasági elnöktől pedig azt várják a szocialisták, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje vissza azt az Országgyűlésnek.

Berlini lapértesülés szerint akár egyfajta elitklubot is kész létrehozni az euróövezeten belül a válság megoldása érdekében a német kancellár és a francia államfő. A Welt am Sonntag című vasárnapi újság úgy tudja: Angela Merkel és Nicolas Sarkozy már meg is állapodott arról, hogy nem hajlandók várni valamennyi uniós tagállam megegyezésére, és mielőbb egy új stabilitási paktumot kötnek azokkal az euróövezeti tagállamokkal, amelyek készek a szigorú takarékosságra.

Egyebek mellett a portugál fado ének, a mexikói mariachi zene és a japán hirosimai rizsfesztivál is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tartalmazó listájára a szervezet indonéziai tanácskozásán. A napokban az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének kulturális örökség listájára emelték a magyar táncház módszert is. Korábban egyetlen magyar elemként a mohácsi busójárás szerepelt az UNESCO regiszterében.

Huszonharmadik alkalommal nyílt meg a Fejér megyei Nagykarácsonyban a Szeretetposta. Horváth Sándor, a Magyar Posta Zrt. pécsi területi igazgatója emlékeztetett arra: az alkalmi bélyegzés 1988 óta létezik és valamennyi postahelyen igénybe vehető. A szakember hozzátette: advent idején évente 120-150 ezer küldemény halad át a nagykarácsonyi postán, de volt olyan év is, amikor mintegy félmillió levelet vagy képeslapot bélyegeztek le.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×