eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Jelentősen megnőtt az igény a magán-egészségügyi szolgáltatások iránt

A magyarok hajlandóak egyre többet áldozni egészségük megőrzése érdekében, így nő a magánegészségügyre költött kiadások aránya is - derült ki a 10 éves Budai Egészségközpont által szervezett, "Az egészség mint versenyelőny" című konferencián. A rendezvényen elhangzott az is, hogy Magyarország nem használja ki a foglalkozás-egészségügyben rejlő lehetőségeket, ezáltal csökken az ország versenyképessége.

1992-höz képest megnégyszereződött a magán-egészségügyi kiadások aránya - ismertette az adatokat az Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan Tagozatának elnöke a 10 éves Budai Egészségközpont által szervezett, "Az egészség mint versenyelőny" című konferencián. Sinkó Eszter azt is elmondta, hogy a gyógyszerpiacon jelenleg minden hetedik forintot a gyógyszergyártók finanszíroznak. Ez a jövőben úgy változhat, hogy minden ötödik forintot ők fognak finanszírozni - tette hozzá.

Jövő év elejétől, a Semmelweis-terv értelmében új szereplők jelennek meg, a GYEMSZI és nyolc térségi ellátó központ, a munkáltatói tb-járulék pedig adóvá alakul. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell cserébe szolgáltatást megállapítani, nincs ellátási kötelezettség - emelte ki Sinkó Eszter.

Beszélt arról is, hogy jövőre megkezdődik a kórházak államosítása is, először csak megyei szinten és a fővárosban. Hozzátette: nem egyértelmű a kormányzati szándék, hogy mit akarnak kezdeni ezután a magán-egészségügyi piaccal.

A GfK Healthcare igazgatója, Lantos Zoltán a konferencián elmondta: Magyarországon - a nemzetközi trendeknek megfelelően - egyre nő az egészségtudatosság és a költési hajlam is.

Lantos Zoltán azt is kiemelte, hogy egyre inkább az alternatív megoldásokat keresik az emberek. Megemlítette, hogy fény-és színterápiára négyszer annyian mennek el, mint diabetológiára.

A konferencián a foglalkozás-egészségügyben rejlő lehetőségekről is szó volt. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezetője bemutatta, hogy az ellátottak nagy része az irodai munkakörben dolgozók közül kerül ki, és 80 százalékuk 50 év alatti. A fő irodai egészségügyi kockázatok között említette meg a zsúfoltságot, a rossz megvilágítást, az ülőmunkát, a klíma- és huzathatást, valamint a botlásveszélyt. A pszichoszociális kockázatok közé pedig a túlmunka, a pihenőidő hiánya, a kevés vagy nem megfelelő információ és a stressz tartozik.

Kapás Zoltán, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnöke szerint ha egy munkaadó foglalkozik a munkavállaló egészségérzetével, az növeli a lojalitást, a kreativitást és az elégedettséget. A táppénzes napok számának csökkenése pedig versenyelőnyt jelent a vállalkozások számára. Kapás Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy a foglalkozás-egészségügyben rejlő lehetőségeket Magyarországon messze nem használják ki.

Hasonlóképp vélekedett Harsányi Eszter, az AON Hewitt tanácsadója, aki elmondta: az Egyesült Államok jár élen a munkahelyi egészségfejlesztés terén.

Arról, hogyan valósíthatnak meg a vállalatok egészségügyi programokat a munkavállalók számára, Lenkei Beatrix, a K and H Medicina Egészségpénztár ügyvezető igazgatója beszélt, aki elmondta: cafeteriaelemként adható az egészségpénztári hozzájárulás.

A konferencián jelen volt Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke is, aki saját felméréseikre hivatkozva elmondta: bár Magyarországon az emberek nem így gondolják, de a közösségnek szerepe van az egészség megőrzésében.

Rózsa Iván, a Sanofi Aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója pedig beszámolt arról, hogy a vállalatuknál minden dolgozónak biztosítanak menedzserszűrést, minden alkalmazott ingyen kaphat influenza-ellen védőoltást, a gyerekeknek a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen biztosítanak oltást és minden pénteken gyümölcsnapot tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×