eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elfogadták az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvényt - a nap hírei

Elfogadta az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvényt az Országgyűlés. Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok. Olaszországban megkezdte kormányalakítási tárgyalásait Mario Monti kijelölt miniszterelnök. A nap legfontosabb hírei november 14-én.

Elfogadta az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvényt az Országgyűlés. A jogszabály alapján az Alkotmánybíróság a bírói döntések alaptörvénnyel való összhangját is vizsgálhatja majd, és megítélheti az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabály alkotmányosságát is. Szűkül ugyanakkor az utólagos normakontroll lehetősége, és számos, a jogszabályok utólagos vizsgálatára irányuló, korábban indított alkotmánybírósági eljárás megszűnik. A parlament arról is határozott, hogy decembertől akár 150 ezer forint pénzbírsággal vagy elzárással is sújthatja a bíróság azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek, az elítéltek pedig nem kérhetnek pénzt a sajtónak adott nyilatkozataikért, és többségüknek dolgozniuk is kell szabadságvesztésük alatt.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint hátrányos hatással lehet az ítélkezésre, ha gyorsítani kell az eljárásokat. Baka András erről az Inforádió Aréna című műsorában beszélt azzal összefüggésben, hogy a kormány tervei szerint az újonnan felálló bírói hivatal vezetője a kiemelt ügyeket egy kevésbé leterhelt bírósághoz helyezhetné át. Baka András elmondta: a Fővárosi Bíróság tehermentesítésére korábban több ügyet vidéki bíróságokhoz rendeltek, de rosszak a tapasztalatok.

Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok; a benzin ára literenként bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 8 forinttal emelkedik. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az emelés után mindkét üzemanyag átlagos ára 400 forint fölé kerül, a benzinért 402 forintot, a gázolajért pedig 431 forintot kell fizetni.

Új történelmi mélypontra gyengült kora este a forint az euróval szemben; az uniós valutáért 317 forint 65 fillért kértek. A forint ezután kissé erősödött.

A főpolgármester szerint 2012 végére Alstom-szerelvények futnak majd a 2-es metró vonalán. Tarlós István azután beszélt erről, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság múlt pénteken megadta a magyar jogszabályok alóli mentességet az Alstom-szerelvények fékrendszerére és a vezetőfülke magasságára. A főpolgármester arról is beszélt, hogy a főváros megkezdi a BKV-nál érvényben lévő kollektív szerződés felülvizsgálatát, a szmogriadóról szóló rendeletet pedig pontosítja Budapest.

A berlini, a tel-avivi, a madridi, a moszkvai, a stockholmi és a ljubljanai magyar nagykövetség működését, illetve gazdálkodását is vizsgálja az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula azt mondta: egyebek mellett a külkereskedelmi képviseletek épületeinek bérleti szerződését ellenőrzik.

Két hónappal meghosszabbította Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa. A döntést azzal indokolták, hogy fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye. A végzés nem jogerős, az ellen már beadta a fellebbezést Galambos Lajos ügyvédje. A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség korábban Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsította meg.

Olaszországban megkezdte kormányalakítási tárgyalásait a szakértői kabinet munkájának irányítására kijelölt Mario Monti. Giorgio Napolitano államfő a hét végén, a törvényhozás két házának elnökével és a pártok vezetőivel tartott konzultáció után kérte fel a volt uniós biztost a feladat ellátására. Az alkotmány értelmében az új kormánynak tíz napon belül bizalmat kell kapnia a parlament mindkét házától.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×