eur:
388.66
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Ne feledkezzen meg az óraátállításról!

Vasárnap megkezdődik a téli időszámítás, emiatt egy órával kell visszaállítani az órákat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is október utolsó vasárnapján kell hajnali 3 órakor egy órával visszaállítani az órákat. Magyarországon 1980 óta minden évben kétszer állítjuk át az időjelző eszközöket.

A módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. A világítást annál kevesebbet kell használni, minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje a természetes nappali világosság idejével.

A változás öt vonatot érint, de a MÁV menetrendje nem módosul. A vasúttársaság közleményében azt írta: a belföldi közlekedésben a hajnali 2 és 3 óra között induló személyvonatok az indító állomásokról csak az óraátállítás után indulnak el. Így Lajosmizséről a vonat 2 óra 48 perc helyett már a téli időszámítás szerint indul el a budapesti Nyugati pályaudvarra.

A MÁV-Start tudatta: a nemzetközi forgalomban négy személyszállító vonatot érint az óraátállítás. A Bukarestből 14:45-kor Bécsbe induló, Lökösháza állomásra 2:10-kor érkező, valamint a Bécsből Bukarestbe 19:54-kor induló, Lökösháza állomásra 2:15-kor érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat az állomásról már az óraátállítást követően, a téli időszámítás szerint megy tovább. A Belgrádból 21:25-kor induló Beograd nemzetközi gyorsvonat Kelebia állomásról a téli időszámítás szerint, 2:15-kor indul tovább a budapesti Keleti pályaudvarra. Az onnan 23:30-kor Belgrádba induló nemzetközi szerelvény 2:00 órakor érkezik Kelebia állomásra, s még a nyári időszámítás szerint megy is tovább a célállomás felé.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 6 milliárd forintot spórol meg az ország. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Más számítások és becslések szerint viszont az óraátállítással nem lehet érdemi energiát megtakarítani, emellett az alvászavarokkal foglalkozó szakemberek rendre figyelmeztetnek a lehetséges negatív hatásokra. Sokan az alvásciklus változását egy hétig megérzik, igaz, az átmenet sokaknál idén valamivel enyhébb hatással járhat, hiszen a következő hét első munkanapja nem hétfő, hanem szerda, az őszi átállás pedig az emberek többségének amúgy is kevesebb kellemetlenséggel jár.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×