eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Simor: Politikailag független intézmények garantálhatják a sikeres költségvetési politikát

A politikától független intézményekre kell bízni a költségvetési szabályok kikényszerítését - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Portfolio.hu által rendezett csütörtöki Budapesti Gazdasági Fórumon.

A jegybank elnöke elmondta: olyan független költségvetési intézményekre van szükség, amelyek nemcsak a költségvetési hiányt, hanem a strukturális költségvetési hiányt ellenőrzik, ez utóbbi a ciklikusan kiigazított hiányt jelenti.

A kormányok hajlamosak olyan növekedési pályát felrajzolni, amelyekről a független közgazdászok tudják, hogy "nem valósak", s erre a növekedési pályára épül a költségvetés - magyarázta az MNB elnöke.

Simor András szerint a gazdasági növekedés előrejelzését, amely a költségvetés megalapozottságát segíti, ajánlatos külső intézményekre bízni, ahogy ezt például Chilében teszik 2003 óta. A chilei példa azt mutatja, hogy a 2000-ben bevezetett strukturális költségvetési szabály 2003-2008 között költségvetési többletet eredményezett - tette hozzá.

Az intézmények minősége nagyban meghatározza, hogy egy-egy ország a válság idején prociklikus, vagy anticiklikus gazdaságpolitikát képes-e folytatni. Azokban az országokban ahol jó minőségűek az intézmények, ott működött az anticiklikus gazdaságpolitika (költségvetési politika), azaz a válság előtt felhalmozott költségvetési tartalékokat fel lehetett használni költekezésre, beruházási támogatásokra, bankok megmentésére, azaz költségvetési lazításra. Ahol viszont már 2008 előtt jelentős költségvetési hiányokkal működött egy ország, ott szükségszerű volt a prociklikus gazdaságpolitikai gyakorlat, így ott éppen ebben a periódusban kellett csökkenteni a költségvetési kiadásokat és növelni a bevételeket - magyarázta a jegybank elnöke.

Simor kiemelte: nemcsak olyan intézményekre kell gondolni, mint a nemzeti bank, hanem az olyan intézményi rendszerekre, amelyek biztosítják például a beruházások védelmét, a szerződések betarthatóságát, a szabad profitátutalást, a fizetési pontosságot a gazdaságban, a korrupció alacsony mértékét, a jogrendet azaz a jogállamiság biztonságát és a bürokrácia minőségét.

"Ahol az intézmények erősek, azokban az országokban a költségvetési politika jobban tudja szolgálni hosszabb távon a gazdaság fejlődését" - fogalmazott Simor András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×