eur:
389.2
usd:
361.65
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Megszűnik az eva?

Január elsejétől megszűnhet az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva. Az adótörvényekhez Koszorús László fideszes képviselő nyújtott be módosítót, ami hatályon kívül helyezné a 2002-es eva-törvényt - írja az Index.

A módosító indoklása semmivel nem magyarázza, hogy az egyébként évek óta napirenden lévő lépésre miért pont most kerülne sor.

Seszták Miklós kereszténydemokrata képviselő is megpiszkálná az evát. A politikus adótörvényekhez benyújtott módosítója azonban nem eltörölné a kedvezményes adónemet, csupán az adókulcsot emelné a jelenlegi 30-ról 35-százalékra. Azt nem tudjuk, hogy melyik elképzelést támogatja a kormány, Koszorús Lászlót eddig nem értük el.

A miniszterelnök szóvivője legutóbb az adótörvények szeptemberi ismertetésekor cáfolta, hogy a kormány az eva eltörlését tervezi. Szijjártó Péter akkor egy újságírói kérdésre közölte: nem tud arról, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetését készíti elő a kormány.

A költségvetési törvény 2011-re 196 milliárd forint eva-bevételt irányoz elő. A költségvetési kitekintésből az is kiderül, hogy a kormány a következő évekre is számolt ezzel az adónemmel. A bevételi irányszám 2012-re 208,5 milliárd forint, 2013-ra 224,4 milliárd, 2014-re pedig 242,8 milliárd forint.

Az eva körbe azok a vállalkozások kerülhetnek be, amelyeknek az éves bruttó, áfával növelt bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Az adó mértéke pedig - miután a Bajnai kormány idején 25 százalékról felemelték - jelenleg 30 százalék.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Este is gyengül a forint

Este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×