eur:
388.85
usd:
361.41
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

"Magyarországnak nem kell fizetnie más országok bajba jutott bankjaiért" - a nap hírei

Megállapodtak az uniós vezetők az európai bankok feltőkésítésének szabályaiban. A nemzetgazdasági miniszter szerint stabil és kiszámítható, az ellenzéki pártok szerint megszorítás a jövő évi büdzsé tervezete. Átfogó megtakarítási programról döntött a BKV igazgatósága.

Megállapodtak az uniós vezetők az európai bankok feltőkésítésének szabályaiban - közölte Brüsszelben a magyar miniszterelnök. A 27 Európai Uniós tagország állam-, illetve kormányfőjének csúcstalálkozójáról távozva Orbán Viktor elmondta: Magyarországnak nem kell majd fizetnie más országok bajba jutott bankjaiért. A megállapodás értelmében ha egy bank bajba jut, akkor először a részvényeseknek és a tulajdonosoknak kell helytállniuk, ha pedig ez nem elegendő, akkor a nemzetállami költségvetéseknek. Csak ezután lehet európai pénzt igényelni, de ebben az esetben is olyan alaptól kell kérni a segítséget, amelyben Magyarország nem befizető.

Stabilnak, kiszámíthatónak és feladatközpontúnak nevezte a jövő évi költségvetést a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a parlamentben, a 2012-es büdzsé tervezetét ismertetve közölte: a kormány 4,2 százalékos inflációval, a GDP legalább másfél százalékos növekedésével, valamint 2 és fél százalékos költségvetési hiánnyal számol. Hozzátette: jövőre szerény fogyasztás-bővülés és a beruházások 3 százalék körüli növekedése szerepel a költségvetés tervezetében. --Az Állami Számvevőszék elnöke szerint jó irányba mutat a 2012-es költségvetési törvényjavaslat, annak végrehajtásával biztosított a központi költségvetés bruttó adósságának csökkenése. Domokos László a jövő évi büdzséről a parlamentben azt mondta: pozitívan értékelhető az Országvédelmi Alap létrehozása és a 400 milliárd forintos tartalék beépítése is, az ÁSZ munkáját azonban nehezítette, hogy a költségvetést nem alapozták meg háttérszámítások. Az ellenzék megszorításnak tartja a büdzsé tervezetét. Az MSZP szerint cinizmus az elmúlt 20 év legnagyobb megszorítását országmentő költségvetésnek nevezni, a Jobbik pedig úgy véli: a büdzsé célja az lehet, hogy a kormány úgy is megőrizze a hatalmát, hogy nem képes megoldást találni az ország problémáira. Az LMP szerint a 2012-es költségvetés tervezete már a jövő év elején megbukhat.

A pedagógusok munkaideje a magyar társadalomban szokásos heti 40 órán belül marad, és minden tanár érezhetően többet fog keresni - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol beszámolt a kormány által tegnap elfogadott új köznevelési törvény tervezetéről, azt mondta: az új pedagógus-bértábla számítási alapja a minimálbér lesz, és ahhoz viszonyítva 180-200 százalékon állapítja meg az induló bért. Az államtitkár a szakszervezetek jelentős elbocsátásokról, iskolabezárásokról szóló aggályaira úgy reagált: hamis állítással nem tud vitába szállni. A szocialista Hiller István szerint az államtitkár pénzügyileg megalapozatlan ígéreteket tett. A volt oktatási miniszter azt mondta: csak a pedagógus-életpályamodell elindítása több mint 160 milliárd forintba kerülne, de erre nincs forrás a költségvetésben. Közben a Pedagógusok Szakszervezete közölte: alkalmatlannak tartja az érdemi tárgyalásra a nemzeti köznevelésről szóló törvényjavaslatot.

Jelentősen közeledtek az álláspontok a készülő felsőoktatási törvényről a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közötti egyeztetésen. A hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat. A miniszterelnök-helyettes a találkozó után azt mondta: egyetértés van abban, hogy olyan törvényt szeretnének, amely lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás még versenyképesebbé váljon Európában, és bővülő lehetőségeket nyújtson a tanulás során és az elhelyezkedéskor. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke elmondta: az egyórás egyeztetésen előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a titkosszolgálati törvény módosítása miatt az adatvédelmi biztos. Jóri András szerint sérti az alapjogokat az a változtatás, amely szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatója közérdekű adatokat akár korlátlan ideig visszatarthat, ezért a rendelkezés megsemmisítését kérte. Az ombudsman álláspontja szerint hiányzik a korlátozás rendszeres felülvizsgálatának kötelezettsége, és felülbírálatának lehetősége, emellett a jogszabály alapján a közérdekű adatok megismeréséhez való jog bármeddig korlátozható.

Átfogó megtakarítási programról döntött a BKV igazgatósága. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, az igazgatóság tagja elmondta: a testület az általa előterjesztett 10 pontból álló határozati javaslatot fogadta el. A dokumentum alapján a BKV vezérigazgatói teendőinek ellátásával megbízott Várszegi Gyulának javaslatot kell készítenie a kollektív szerződés módosítására, és felül kell vizsgálnia a cég üdülőire, munkásszállóira, sportlétesítményeire fordított forrásokat is, és megvizsgálják a tömegközlekedési társaság ingatlanvagyonának esetleges hasznosítási lehetőségeit. Az igazgatóság határozata alapján felülvizsgálják a BKV teljes munkaszervezetét és létszámát is, ennek alapján költség- és létszámcsökkentési javaslat készül a 2012-es üzleti tervhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×