eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Alkotmánybíróság elé vihetik a köznevelési törvényt

Nemzeti közmegegyezés kezd kibontakozni a köznevelési törvénytervezet elutasításáról - hangzott el az oktatási államtitkárság épülete előtt, ahol négy szervezet tartott sajtótájékoztatót. Kedden járt le a tervezet véleményezésének határideje. A kormány keddi ülésén jóváhagyta a törvénytervezetet.

Egyre szélesebb az összefogás a nemzeti köznevelési törvénytervezet ellen - hangoztatták a különböző szakmai szervezetek, mielőtt átadták javaslataikat az oktatási államtitkárságnak.

Jásper András, a Közoktatáspolitikai Tanács diák oldalának képviselője kifogásolta, hogy a törvény szűkíti a diákönkormányzatok jogait, és nem garantálja, hogy a közoktatás ingyenes marad.

Molnár Lajos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnökhelyettese elmondta: komolyan aggódik azért, hogy miközben mostanáig lehetett véleményezni a tervezetet, a kormány már meg is tárgyalta a koncepciót.

Molnár Lajos kifejtette: kutatások igazolják, hogy az integráció pozitív hatású, ezért nincs szükség fejlesztő osztályok létrehozására, az államosítással együtt járó centralizáció nem kedvez az árnyalatok érvényesülésének, ami pedig a pedagógiai munka alapja, továbbá a tervezet nem rendezi a hátrányos és a halmozottan hátrányos, azaz támogatásra jogosult diákok körét. Molnár Lajos szerint a tervezet egy eddig európai értelemben vett modellértékű tényezőt is kiiktat.

Akár az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz is fordulnak annak érdekében, hogy "a XXI. században, 2011-ben Magyarországon az európai modellekkel, mintákkal, irányokkal szembemenő, a jövő sorsát meghatározó törvényt ne lehessen elfogadni" - hangsúlyozta.

Fábry Béla, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke azt kifogásolta, hogy a tervezet mellőz mindenféle szakmai és tudományos megalapozottságot. A kodifikált szövegből "ideológiailag determinált, erőteljesen centralizált és uniformizált", szigorú alá-fölérendeltségi viszonyon alapuló köznevelési intézményrendszer képe rajzolódik ki. A tervezett intézkedések következtében véleménye szerint társadalmi szakadék alakulhat ki, ami nem szolgálja a nemzet felemelkedését, a gazdaság versenyképességének javítását - fejtette ki.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint, ha a tervezet életbe lép, nagyjából 10 ezer pedagógus válik feleslegessé és több száz iskolát be lehet zárni. Hozzátette: a héten levélben kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy függesszék fel a törvény kodifikálását, halasszák el márciusra, nyissák meg a szakmai vitát, mert "semmi sem sürget".

A szervezetek azt hangsúlyozzák, hogy a törvénytervezet kodifikációját fel kell függeszteni, és érdemi egyeztetéseket kell tartani. Molnár Lajos, az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület elnökhelyettese azt mondta: ha ez nem történik meg, készek az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság elé vinni az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×