eur:
388.32
usd:
361.99
bux:
68994.64
2024. május 9. csütörtök Gergely

Orbán: Ragaszkodnunk kell saját megoldásainkhoz - a nap hírei

Lassúnak és körülményesnek nevezte az uniót a miniszterelnök. Meggyanúsították a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban Bene László egykori országos rendőrfőkapitányt. Bruttó hét forinttal emeli szerdán a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak el kell rugaszkodnia az Európai Unió válságzónájától ahhoz, hogy sikeressé váljon. Orbán Viktor az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában a vasárnapi, uniós csúcsról adott beszámolójában úgy fogalmazott: az országnak - bár hozzá kell járulnia Európa sikeréhez - a saját céljait is el kell érnie, és a saját útját kell járnia. A kormányfő hangsúlyozta: az európai gazdaságban nem várható gyors növekedés, a görög helyzet elkerüléséhez pedig minden eszközzel csökkenteni kell az államadósságot, és ki kell menteni a magyar családokat a devizaadósságból. Az MSZP szerint Magyarországnak csatlakoznia kellene az "euro plusz" megállapodáshoz, a Jobbik népszavazást szorgalmazott arról, hogy Magyarországnak az unióban van-e helye, az LMP pedig úgy vélte: a kormánynak fel kellene lépnie az európai szintű bankbiztosítási adó bevezetéséért.

Gyurcsánynak egyelőre nincs frakciója

Egyelőre nem lesz a jelenleginél több frakció az Országgyűlésben - derült ki, miután a parlamenti ülésen elnöklő Lezsák Sándor bejelentette, hogy a házelnök csak hazaérkezte után foglalkozik a kérdéssel. A hivatalos úton külföldön tartózkodó Kövér László október 30-án érkezik haza. A házvezetést Mesterházy Attila, a szocialisták képviselőcsoportjának vezetője tájékoztatta arról, hogy tíz képviselő kilépett az MSZP parlamenti frakciójából. A kilépett politikusok külön frakciót szeretnének alakítani, ezzel kell megvárni a házelnököt. Addig a házszabályban meghatározott jogokat az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakciók számára biztosítják.

2006 ősz: meggyanúsította az ügyészség Bene Lászlót

Meggyanúsította a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban Bene László egykori országos rendőrfőkapitányt a Debreceni Katonai Ügyészség. Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese a parlamentben, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azonnali kérdésre válaszul azt mondta: a Debreceni Katonai Ügyészségen három különböző szálon folyik a nyomozás, ezekben egyebek mellett elöljáró intézkedés elmulasztása miatt gyanúsították meg az akkori országos és a budapesti rendőrfőkapitányt.

Egy jogcímen jár pótszabadság

A jövőben csak egy jogcímen jár pótszabadság az oktató-nevelő munkát végző vezetőknek - döntött az Országgyűlés. A fideszes Kósa Lajos indítványát 284 igen, 33 nem és 17 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a ház. Jelenleg az oktató-nevelő munkát végző, vezető beosztású közalkalmazottak két jogcímen, munkakör és beosztás alapján is kaphatnak pótszabadságot.

Drágább lesz a dízel a benzinnél

Bruttó hét forinttal emeli szerdán a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az emeléssel a gázolaj átlagára új történelmi csúcsra, 402 forintra nő, a benziné 397 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A szakember hangsúlyozta: az árváltozást a forint dollárral szembeni gyengülése okozza, az olaj világpiaci ára az elmúlt napokban stabilizálódott.

Mendrey: Nem a köznevelési törvényre

A pedagógusok többsége továbbra is elutasítja a köznevelési törvény tervezetét - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László az InfoRádióban hozzátette: nem elégedettek az eddigi egyeztetéseken történtekkel sem. Az érdekképviseleti vezető azt mondta: a nemzeti fejlesztési tárca a héten a kormány elé akarja terjeszteni a köznevelési törvény tervezetét, miközben még számos kérdésre nem kaptak választ. Emlékeztetett arra: a szakszervezet még a héten minden parlamenti képviselőhöz eljuttat egy levelet, amiben a törvénytervezet tárgyalásának elhalasztását kérik.

Jó lehet az idei bor

A legtöbb borvidéken már befejezték a szüretet a gazdák - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba elmondta: a szőlő több mint 90 százalékát már leszedték az ültetvényeken, és már csak azokon a borvidékeken tart a szüret, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani. Hangsúlyozta: az idén várhatóan 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Hozzátette: ez több, mint a múlt évi 1,8 millió hektoliter, de elmarad az átlagosnak tekinthető évi három millió hektótól. Horváth Csaba szerint az idei évjárat jó minőségű lehet, mivel a mustfokok kiválóak, viszont a savakra fokozottan kell ügyelniük a borászoknak.

Emelkedik a földrengés áldozatainak száma


Törökországban 264-re emelkedett a vasárnapi földrengés halálos áldozatainak száma, a sérültek száma meghaladja az 1300-at. A legtöbben a 75 ezer lakosú Ercis városában haltak meg; sok ház összedőlt, és nem tudni, hányan vannak még a romok alatt. A Richter-skálán 7,2-es erősségű földmozgás az ország Iránnal határos részén okozta a legnagyobb károkat.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×