eur:
388.16
usd:
360.21
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Még nem jött létre Gyurcsány frakciója

Az Országgyűlés elnökének helyettesítését ellátó Lezsák Sándor alelnök a Demokrata Párt frakcióalakítással kapcsolatos leveléről megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson külföldön tartózkodó Kövér László házelnökkel, és az egyeztetés szerint a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd.

A jegyző, Hegedűs Lorántné (Jobbik) a plénum előtt ismertette a levelet, amelyben Mesterházy Attila azt írta: kilépéssel megszűnt október 22-én Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván tagsága.

A frakcióvezető indítványozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségét Vadai Ágnes helyett Molnár Zsolt töltse be. A többi bizottsági megbízatásokat érintő indítványait később, a frakció döntése után ismerteti.

Lezsák Sándor közölte, hogy a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd, addig a házszabályban meghatározott jogokat az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakciók számára biztosítják.

A döntésről értesülve az MSZP-ből szombaton kilépett tíz politikus a Parlamentből visszatért a Képviselői Irodaházba.

Molnár Csaba, a Demokrata Párt frakciójának vezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy új frakció megalakulása csak technikai feladatokat állít az Országgyűlés vezetése elé, jogi-politikai teendője nincs a házvezetésnek. A politikus közölte: ha ennek ellenére nem működhetnek képviselőcsoportként, azt "gazemberségnek," a jogállam elleni támadásnak tekintik, és nemzetközi szervezetekhez fordulnak.
Molnár Csaba kiemelte: a déli határidőig jelentkeztek napirend előtti felszólalásra és azonnali kérdéseket nyújtottak be. Hozzátette: a házvezetéstől csak azt várják, hogy tudomásul vegye a frakcióalakítást és biztosítson számukra helyet a parlamenti patkóban. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta, az Országgyűlés főtitkársága dél előtt arról tájékoztatta őket, hogy egyelőre nem kaptak feladatot a terem ülésrendjének megváltoztatására, vagyis nem született meg az ehhez szükséges döntés.

Molnár Csaba közölte: ha a Ház vezetése nem teremti meg a frakció működéséhez szükséges feltételeket, nem tudnak részt venni a parlament ülésén és máshol fogják elmondani a véleményüket. Ebben az esetben azonban nemzetközi szervezetekhez fordulnak, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×