eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Rétvári Bence: Az erős nemzetpolitikának lehetnek csak sikerei

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint egy erős magyar nemzetpolitikának lehetnek csak sikerei. Rétvári Bence az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos küldöttgyűlésén szombaton a Millenárison hangoztatta, hogy a meghunyászkodó, mindig visszakozó nemzetpolitika mindig csak kudarcos lehet.

Több száz fiatal előtt a kereszténydemokrata államtitkár kiemelte: szemléletváltás következett be a nemzetpolitika területén, az "erős Magyarország eszméjének átültetése" meghozta az eredményét. Emlékeztetett arra, hogy például a határozott és karakteres magyar álláspont képviseletének köszönhetően Szerbia várhatóan módosítani fogja a vajdasági magyar közösséget hátrányosan érintő kárpótlási törvényt.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a KDNP számára a legfontosabb terület a családpolitika. Az IKSZ ezért várhatóan azt javasolja a Kereszténydemokrata Néppártnak, hogy nevét új jelmondattal egészítse ki: KDNP - a családok pártjára.

A közigazgatási tárca államtitkára rámutatott, hogy minőségi változás következett be az elmúlt másfél év alatt a kormány családpolitikájában, az adótörvények szemléletében. Eddig aki gyermeket vállalt, sok esetben szegénységet is vállalt - fogalmazott, hozzátéve: a mostani adórendszer elismeri, hogy a családnak vannak meghatározott bevételei, amelyeket a gyermekek nevelésére kell fordítani. Ez fontosabb, mint az állam "adóztatási hatalma" - hangsúlyozta.

Rétvári Bence kiemelte a fiatalok felelősségét a mostani kormányzati ciklusban. Kitért arra a kormányzati filozófiaváltásra is, ami a kereszténydemokraták számára különösen fontos, az erős középosztály megalapozására. A demokrácia alapja az erős középosztály - fogalmazott, hozzátéve: ha erős a középosztály, hosszú távon stabilizálni lehet a demokráciát Magyarországon. Kereszténydemokrataként, a közéletért felelős emberként ugyanakkor vállalni kell, hogy bizonyos esetekben nemcsak számtani, geopolitikai, hanem erkölcsi alapon álljanak ki bizonyos kérdések mellett. Ezt más nem fogja megtenni, a kereszténydemokraták számára a morális alapú politizálás kiemelt feladat - fogalmazott.

Stágel Bence az IKSZ elnöke - a határon túli magyar társszervezetek képviselőinek részvételével rendezett küldöttgyűlésen - a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy változtassanak azokon a szomorú statisztikai adatokon, miszerint a fiatalok egyharmada szerint mindegy, hogy diktatúra vagy demokrácia van Magyarországon. Továbbra is kiállnak amellett, hogy a felsőoktatási intézményekben teret kell biztosítani a közéleti kérdések megvitatására. Nem a politikát, hanem közéleti kérdések megvitatását szeretnék bevinni a felsőoktatási intézmények falai közé - fogalmazott a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, aki kitért a KDNP-be való integrálódás erősítésére is.

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettes arról beszélt, hogy a kereszténydemokrácia nem elavult eszmerendszer, hanem képes az adott kor kérdéseire megfelelő válaszokat adni. A KDNP országos szervezője kiemelte az anyapárttal való együttműködést, a szakmai munkacsoportok munkájának összehangolását a jövőben.

A küldöttgyűlés után a szervezet képviselői koszorút helyeznek el a fővárosi Széna téri 56-os emlékműnél.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×