eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Demokratikus Koalíció néven új pártot alapít Gyurcsány Ferenc

Új, nyugatos, polgári balközép pártot hoz létre Gyurcsány Ferenc, aki bejelentette: kilép az MSZP-ből - tudta meg az InfoRádió.

Az új párt neve Demokratikus Koalíció, a parlamenti frakciót pedig Molnár Csaba vezeti majd.

A volt kormányfő ezt az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform első születésnapján jelentette be a Vasas Fáy utcai sportcsarnokában.

A volt miniszterelnök közölte, hogy a pártot formailag a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. A Demokrata Pártot februárban jegyezték be fővárosi baloldali szimpatizánsok. Akkor azt mondták, ők pont olyan balliberális pártot szeretnének, mint amilyet Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc azzal indokolta azt, hogy a Demokrata Pártot veszik át, hogy a pártok bejegyzéséről az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péter legfőbb ügyészben, aki szerintük meggátolná, hogy új pártot alakítsanak.

Közölte, hogy a frakcióalakításhoz nem kértek jóváhagyást a Ház vezetésétől, és arra számítanak, hogy ellenfeleik "alávaló, tisztességtelen eszközökkel" próbálják majd ellehetetleníteni döntésüket.

Ahogy az InfoRádió helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta: Gyurcsány Ferenc szerint a Demokratikus Koalíció a szabadság és a szolidaritás pártja lesz. A demokratikus ellenzék egyik tagjaként Orbán Viktor rendszerének megbuktatása és az új köztársaság felépítése a célja az új formációnak.

A volt kormányfő nem nevezte meg a frakció tagjait, de tudósítónknak egy képviselő megerősítette az Index pénteki értesülését, miszerint Molnár Csaba mellett Vadai Ágnes, Varju László, Vitányi Iván, Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Szűcs Erika és Oláh Lajos már pénteken aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy csatlakozni fognak az országgyűlés új frakciójához.

A Demokratikus Koalíció Pártjának egyes számú tagkönyvét Vitányi Iván kapta.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön, miután Mesterházy Attila pártelnökkel tárgyalt, azt mondta: lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy a Demokratikus Koalíció Platform távozik az MSZP-ből, mint hogy marad. A volt miniszterelnök azt már világossá tette, hogy ha mennek, akkor ezt az MSZP november közepén esedékes kongresszusa előtt megteszik, ő pedig lemond a Táncsics Alapítvány vezetéséről.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×