eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Cséfalvay: A kormány nem adta fel az álmait

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a növekedési kilátásokat valóban érdemes visszafogni, de a kormány nem adta föl az álmait. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a távközlési adóról és arról, hogy bankok nem vonulnak ki Magyarországról.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy az eddigi konzervatív változathoz képest is konzervatívabb a 2012-es költségvetés.

2010, 2011 és 2012 együttesen sem fog annyi növekedést felmutatni, mint amekkora visszaesés volt 2009-ben egyetlen év alatt. Ez egy alapvetően új helyzet - hangsúlyozta a közgazdász, aki hozzátette: erre jön még rá a világgazdaság problémája, de "a költségvetés az erről szól, hogy vége az álmodozások korának".

Surányi György, a CIB Bank elnöke pedig - szintén az Aréna című műsorban - azt mondta: optimista várakozás a jövő évi 1,5 százalékos növekedés.

Nem látni olyan erőket, ami a gazdaság gyorsulásához vezetne, van azonban egy olyan terület, amiből önmagában ki tud jönni 1-1,5 százalékos többlet a gazdaságban, ez pedig a két autógyári beruházás, a Mercedes és az Audi, amelyek a jövő évben kezdenek üzembe lépni - emelte ki a jegybank egykori elnöke.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a növekedési kilátásokat valóban érdemes visszafogni. Az álmaink nincsenek elvesztve - fogalmazott, hozzátéve: a kormány feladata jelenleg az, hogy megvédje az országot azoktól a radikális gazdasági válságjelektől, amelyek a világban tapasztalhatók.

A politikus hozzátette: ezalatt mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Kelet-Európa növekedési régió lehessen.

Végtörlesztés, tb-kassza, távközlési különadó

A végtörlesztésről szólva Cséfalvay Zoltán úgy becsülte: a devizahitelesek tizede élhet ezzel a lehetőséggel. A politikus nem tart attól, hogy bankok vonulnának ki Magyarországról a végtörlesztés miatt. "Én nem hinném, hogy bármely bank ebben gondolkodna" - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy jövőre alakíthatják át úgy a tb-kasszát, hogy ne kelljen évről évre az államkasszának kisegítenie.

A tb-kasszát jövőre szeretnénk eljuttatni abba az állapotba, hogy annyi forrást használjon fel, amennyi a bevétele, így végre egy zárt rendszer lesz a költségvetésben - magyarázta az államtitkár, aki úgy vélte, hogy amíg ez nem történik meg, nincs tere a járulék-csökkentésnek, de a minimálbér-emelés bizonyos vállalkozói körben okozhat problémát.

Számoljuk bele azt, hogy az előbb említett társasági adó csökkentésével egy közel 140 milliárd forint idén is ott van, de jövőre is ott lesz a vállalkozóknál

Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság a távközlési különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot, Cséfalvay Zoltán azt mondta: ez nem szabályozási díj, hanem egy közvetlen adó, ami nem ütközhet az uniós jogba.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×