eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nők jelentős hátránnyal indulnak a munka világában

A nők átlagosan 10 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál - mondta Pánczél Márta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság programvezetője. Az állásinterjú során feltett érzékeny kérdések miatt is a szervezethez fordulhat a pályázó. A hatóság a munka világában előforduló diszkriminatív jelenségekkel és a jogérvényesítés eszközeivel ismertette meg az érdeklődőket.

A nők még mindig jelentős hátránnyal indulnak a munka világában - mondta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) workshop sorozatának projektvezetője, Pánczél Márta. Az országos hatáskörű államigazgatási szerv a munka világában előforduló diszkriminatív jelenségekkel és a jogérvényesítés eszközeivel kapcsolatban indította útjára a workshopot.

Honecz Ágnes, az EBH elnöke elmondta, hogy nyolc hasonló rendezvényt terveznek a 2009-ben indult, 900 millió forintos uniós támogatással megvalósult, 2013-ban záruló projekt keretében. Céljuk, hogy a társadalom minden szegmensébe eljussanak a diszkriminációs jelenségek felszámolásához szükséges információk.

Pánczél Márta projektvezető megjegyezte: a több ezer embert elérő program azt a célt szolgálja, hogy mindinkább csökkentsék a diszkriminációs élethelyzetek számát. Mint mondta, ma komoly igény van Magyarországon az egyenlő bánásmód hangsúlyozására, hiszen sokszor észrevétlenül is hátránnyal indulnak bizonyos társadalmi csoportok a munka világában.

A hatóság eddigi tevékenységével kapcsolatban elhangzott: az EBH havonta átlagosan valamivel több mint száz ügyfél panaszával foglalkozik, megyei szinten referensi hálózatot tart fenn. Ez utóbbi rendszerben dolgozó kollégák a kistérségekbe is eljutnak, ahol helyi rendezvényeket tartanak.

A mai diszkriminációs jelenségekkel kapcsolatban Pánczél Márta elmondta: "nagyon kevés olyan munkáltató van, amely objektív döntések alapján választja ki a leendő alkalmazottat; legtöbben ismerősök, barátok útján keresnek, találnak munkatársat". A nők a vizsgálatok szerint eleve hátrányból indulnak, jövedelmeik pedig főként a nagyobb keresetűeknél, valamint a kor előrehaladtával térnek el jelentősen a férfiakétól.

A workshop október végén szintén Budapesten folytatódik, majd az ország nagyvárosaiban lesznek hasonló rendezvények.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×