eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Heves vita a Balsai-jelentésről

A szocialista és kormánypárti képviselők közötti heves vita során tárgyalta meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a Balsai-jelentést.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága alkalmasnak találta az általános vitára a 2006 őszi rendőri túlkapásokat vizsgáló Balsai-jelentést.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára az ülésen emlékeztetett arra, hogy eddig 17 hivatásos rendőr távozott a testülettől, akiket érint a jelentés és a debreceni katonai ügyészség még több eljárást folytat jogellenes cselekményekkel kapcsolatban.

Az MSZP-s Juhász Ferenc több megállapítást hiányolt a jelentésből, például, hogy mi történt a Fidesz elnökségi ülésén az események előtt. Tállai András azonban költői, politikai kérdések feltevésének ítélte a politikus érdeklődését, amelyek az államtitkár szerint nyilván tartalmazzák a képviselő politikai véleményét is.

Tóth Gábor a Fidesz részéről arra volt kíváncsi, a vizsgálat kiterjedt-e arra, hogy irányítottak voltak-e az események a balatonőszödi kormányüléstől a tüntetésekig, Tállai András szerint azonban ennek megállapítása az ügyészség dolga.

Az MSZP-s Harangozó Tamás úgy látta, hogy a koncepciózus Balsai-jelentés a történelemhamisítás alapműve, hiszen az előző ciklusban is többen vizsgálták a történteket, például a Gönczöl-bizottság. A képviselő hozzátette, bárkinek, aki törvényt sértett az események során, bármilyen szerepben, annak a törvény előtt kell felelnie, ám a Balsai-jelentés egy politikai pamflet, amelynek egyetlen célja, hogy elkendőzze, hogy az Orbán-kormány az utóbbi húsz év legdurvább megszorítására készül. Harangozó Tamás szégyennek tartotta, hogy a Belügyminisztérium részt vett ennek kialakításában.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke azonban visszautasította, hogy a Balsai-jelentés politikai pamflet lenne, és MSZP-s maszatolásnak nevezte Harangozó Tamás hozzászólását. Tállai András pedig úgy látta, inkább az a szégyen, hogy a MSZP-kormány megszüntette a Belügyminisztériumot. Az államtitkár aláhúzta: lehet, hogy a jelentés nem tartalmaz tényeket arról, hogy milyen felhatalmazással jártak el a rendőrök, de ilyesmit politikai támogatottság nélkül sehol a világon nem lehet megtenni.

Németh Zsolt, a Jobbik képviselője az ügyészségi feljelentést sürgette, hiszen október 23-án elévülhetnek a bűncselekmények.

A Balsai-jelentést az alkotmányügyi bizottság hétfőn már megtárgyalta és megalapozottnak tartotta, holnap pedig az emberi jogi bizottság fogja megvitatni. Ezek után - Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselőjének múlt szerdai nyilatkozata alapján - megküldik a dokumentumot az ügyészségnek, hogy az büntetőjogi szempontból minősíthesse.

A jelentésben az időközben alkotmánybíróvá választott korábbi fideszes politikus, Balsai István Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök jogi felelősségének vizsgálatát is szükségszerűnek ítélte, és úgy látta, hogy a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×