eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Bankszövetség - a nap hírei

Az Alkotmánybírósághoz, valamint az unióhoz fordulnak a bankok a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés miatt. A tervek szerint két lépcsőben, jövőre és 2013-ban vezetik ki az adórendszerből a félszuperbruttót. Jogi úton érvényesítheti igényét Budapest vezetése a CET-ügyben.

Az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió illetékes intézményeihez fordulnak a magyarországi bankok a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés miatt. A Magyar Bankszövetség közölte: jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a lehetőség negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik annak előnyeiből részesülnek, a törvénynek emellett jelentős makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázatai vannak. A bankszövetség arra kérte a köztársasági elnököt, hogy küldje meg a jogszabályt aláírás előtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.

Leállíthatja a bővítést az UniCredit

A végtörlesztési törvény miatt magyarországi fiókhálózat-bővítési tervének befagyasztását fontolgatja az UniCredit. Giani Papa, a tulajdonos, az olasz UniCredit-csoporthoz tartozó Bank Austria közép- és kelet-európai igazgatója azt mondta: a törvény pénzügyi hatásai korlátozottak lesznek a bankra nézve, az intézkedések azonban megváltoztatták a játékszabályokat, így hatásuk nagyobb lesz.

Marad az egykulcsos adórendszer


A tervek szerint két lépcsőben, jövőre és 2013-ban vezetik ki az adórendszerből a félszuperbruttót - közölte Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken még arról beszélt: jövőre teljesen kivezetik az adójóváírással együtt a szuperbruttósítás intézményét. Szijjártó Péter most azt mondta: a havi 202 ezer forint felett keresők számára két lépcsőben vezetik ki a félszuperbruttósítást. Emlékeztetett arra, hogy a 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy csökkenne a fizetésük, de őket kompenzálják majd, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsős kivezetéséből marad a rendszerben. A pontos részleteket tartalmazó megoldási javaslatot jövő szerdán terjeszti a kormány elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Megőrzi a kormány a nyugdíjak reálértékét

Nincsenek nyugdíjelvonásra vonatkozó adatok a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámai között - közölte a kormányszóvivői iroda. A tájékoztatás szerint a kabinet elkötelezett, hogy a jövőben egy stabil és fenntartható nyugdíjrendszert hozzon létre, amely nem termeli újra az államadósságot, és megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

Az EU-nak nincs köze a 27 százalékos áfa-kulcshoz

Nem ellentétes az uniós szabályokkal a magyarországi felső áfa-kulcs 27 százalékra emelése. David Boubil, az adó, vám, audit és korrupcióellenes uniós bizottság szóvivője azt mondta: az Európai Bizottság nem tesz semmit, ha Magyarország úgy dönt, hogy 27 százalékra emeli az áfa-kulcsot, mert nincs jogi kötelezettség arra, hogy ennek 25 százalék alatt kell lenni.

Papcsák vizsgálja a deviza-eladósodást

A korábbi elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc vezeti azt a parlamenti albizottságot, amely a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okait, valamint az ezzel összefüggő, esetleges kormányzati felelősséget vizsgálja. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn döntött a testület felállításáról.

Rendkívüli frakcióülés Gyurcsány miatt

Rendkívüli frakcióülést hívott össze csütörtökre Gyurcsány Ferenc tervei miatt az MSZP elnöke. Mesterházy Attila azt mondta: a volt miniszterelnök javaslata belső vitákhoz és személyes ellentétekhez vezet, miközben az MSZP-nek alternatívát kell felmutatnia a jelenlegi kormánnyal szemben. Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke kedden írt levelet Mesterházy Attilának. Ebben a politikus és a korábbi kormányfő a többi között azt javasolja, hogy a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza országgyűlési mandátumukat, hogy a megújulás jegyében lecserélhessék szinte a teljes képviselőcsoportot. Gyurcsány Ferenc Gödöllőn azt mondta: nem számít arra, hogy javaslatuk miatt kizárják a frakcióból, vagy a képviselőcsoport kettészakad, ugyanakkor nem megy el a rendkívüli frakcióülésre. Az 58 fős MSZP-frakcióból csak Szanyi Tibor és Tóth József szereztek egyéni képviselői helyet, a többi politikus területi, illetve az országos listáról jutott a parlamentbe.

Perelhet a főváros a CET miatt

Jogi úton érvényesítheti igényét Budapest vezetése a CET-ügyben. Erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. A beruházó Porto Investment augusztus végén, Budapest súlyos szerződésszegésére hivatkozva mondta fel szolgáltatási szerződését a fővárossal. A Közgyűlés korábban átlagosan havi 40 ezer forintra növelte a súlyos tanulási és magatartási nehézséggel küzdő diákok támogatását, valamint visszavonta Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címét és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit. Az indoklások szerint mindkét érintett méltatlanná vált az elismerésekre.

Megkezdődött az ENSZ-közgyűlés ülésszaka


Cselekvésre szólította fel a világ vezetőit a konfliktusok megelőzéséért az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun New Yorkban, a világszervezet 66. közgyűlését megnyitó beszédében azt mondta: a palesztinok megérdemlik, hogy saját államuk legyen, ugyanakkor Izraelnek biztonságra van szüksége, ezért fel kell újítani a béketárgyalásokat.

Újabb megszorítás Görögországban

Görögországban újabb kiadáscsökkentő intézkedésekről döntött a kormány. A megszorító csomag központi eleme, hogy a korábban bejelentett 20 ezerrel ellentétben harmincezer közalkalmazott kerül tartalékba, ami azt jelenti, hogy egy évig fizetésük 60 százalék kapják, valamint csökkentik a nyugdíját azoknak az állami alkalmazottaknak is, akik 55 évesnél fiatalabb korban mentek nyugdíjba, illetve akik havi 1200 eurónál nagyobb nyugellátásban részesülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×