eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Megtámadja a Mal Zrt. a bírságról szóló határozatot

Megtámadja a Mal Zrt. azt a környezetvédelmi határozatot, amely 135 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezi a céget a tavalyi vörösiszap-katasztrófa miatt.

A vállalat a bírság jogalapját és összegszerűségét is vitatja. Úgy vélik, hogy nincs az a magyar cég, amely képes lenne kifizetni egy ilyen nagyságú összeget.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a bírság azért ilyen magas, mert rendkívül sok, mintegy 2 millió tonna vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból. Ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kárra még nem volt példa Magyarországon. A Mal ezt vitatja, a cég szerint a ténylegesen kiáramlott vörösiszap 300-350 ezer tonna, vagyis a határozatban szereplő mennyiség hatoda.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap 3 települést öntött el, 10 ember életét vesztette, 120-an kórházba kerültek. Az újjáépítésre és a helyreállításra az állam eddig több mint 30 milliárd forintot költött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×