eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nagy fejfájást okozhat a problémás hiteleseknek a végtörlesztés - lapszemle

A Népszabadság Gönczöl Katalinnal közöl interjút, a Magyar Nemzet pedig a arról cikkezik, milyen következménye van annak, hogy a zeneművészeti szakközépiskolák a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartoznak.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy a zeneművészeti szakközépiskolák az új kormányzati struktúrában a szakképzés részeként a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartoznak, vagyis a zeneművészeket szakmunkásnak minősítik. Záborszky Kálmán, a zuglói Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója szerint "nap mint nap életidegen szabályoktól kell megvédeni a zenei oktatást, miközben értelmetlen kompromisszumokra kényszerülnek a források biztosítása érdekében".

Soha nem jó, ha kivesznek a szakemberek kezéből olyan kérdéseket, amelyek megválaszolása nemigen lehetséges kellő hozzáértés nélkül - mondta a Népszabadságnak Gönczöl Katalin az ősszel induló közbiztonsági konzultációval összefüggésben. Az persze nem baj - tette hozzá a kriminológusprofesszor -, ha a kormány kikéri az emberek véleményét, de csak akkor, ha a szakmai összefüggésekre figyelemmel kérdeznek. Amennyiben kizárólag az érzelmekre apellálnak, abból Gönczöl Katalin szerint könnyen az a következtetés adódhat, hogy a megkérdezettek még szigorúbb és még megszégyenítőbb büntetéseket akarnak. Pedig jó lenne, ha mindenki tudná - figyelmeztet -, hogy soha nem volt annyi zsebtolvajlás, mint egy-egy középkori nyilvános akasztáson.

Egy téma az Indexről: büntetlenség a társait feldobó uzsorásnak, tanúvédelmi program az adósoknak, szabálysértési bírság a kisebb értékű aránytalan hitelekre, szociális kártyára utalt segély - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium javaslata szerint ilyen eszközökkel lehetne felvenni a harcot az ország szegény régióiban terjedő uzsorakölcsönök ellen. Bár három éve megszigorították a törvényeket - jegyzi meg a portál szerzője -, egyelőre kevés eredmény született: a kiszolgáltatott emberek ritkán fordulnak a hatóságokhoz, rászorulnak a pénzre és az uzsorakölcsönöket alig lehet bizonyítani.

A jelenlegihez képest 20 százalékos áremeléssel lehetne jelentősen növelni a Hilltop Neszmély Borászat jövedelmezőségét, s ennek eléréséig a cég csak a hatékonysággal tudja fenntartani a versenyképességét - ezt a Napi Gazdaságnak mondta el a társaság egyik tulajdonosa, Keresztúry Éva.

Sokkal drágább lenne Németországnak az eurózóna felbomlása, mint a görögök, írek és portugálok együttes kimentése - írja a Portfolio.hu. Ha a görögök kilépnének az eurózónából, annak költségei a görög GDP akár felét is elemészthetik, és nem járna nagyságrendekkel jobban Németország sem, ha eldobná az eurót: egy lakosra vetítve 8 ezer eurót is elérheti a kilépés első éves költsége - olvasható a portál cikkében.

A Penzcentrum.hu szerint nagy fejfájást okozhat a problémás hiteleseknek a kormány által bejelentett rögzített árfolyamon történő végtörlesztés. Az ugyanis, hogy a több mint 90 napja nem fizető adósok igénybe tudják-e venni ezt a lehetőséget, nagy mértékben a bankok hozzájárulásán és feltételein múlik. A miniszterelnök által is támogatott koncepció ugyanakkor az ingatlanpiacra is kifejtheti hatását, mely nyomán további áresés is bekövetkezhet - jegyzi meg a gazdasági portál cikkírója

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×