eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bíróság elé állhat Gyurcsány

Felfüggesztette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát az Országgyűlés.

A képviselők 306 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyták jóvá a mentelmi bizottság indítványát. Igennel szavaztak a kormánypártok, a Jobbik és az LMP képviselői, nemmel a szocialisták. Gyurcsány Ferenc korábban mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a szavazáson azonban nem nyomott gombot.

A szavazás előtt elmondott beszédében a volt kormányfő politikai leszámolásnak minősítette az ellene indult eljárást. Azt mondta: az ügyészség valótlant állít, hazudik, gyanúsításának egyetlen szava sem helytálló.

A sukorói beruházásról kifejtette: majdnem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és 2500 embernek adott volna munkát. Szavai szerint akik ellenezték, a magyar emberek érdekeivel ellentétesen cselekedtek. Hozzátette, a befektetőkkel folytatott tárgyalásán jóindulatáról biztosította őket és ma is így járna el. "Ha bűn azt mondani a kormány tagjainak, a kormány irányítása alatt álló intézményeknek, hogy tegyék a dolgukat Magyarország boldogulására, akkor nem egyszer (...) hanem több tucatszor elkövettem ezt a bűnt" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta azt is, jogi értelemben nem követett el bűnt, Orbán Viktor és a Fidesz szemében azonban politikai bűn, amit nem bocsátanak meg, hogy 2002-ben és 2006-ban a baloldal "meggyőző vereséget" mért rájuk.

A volt kormányfő korábban kifejtette, elolvasta azokat a polgári peres jegyzőkönyveket, amelyeket az ügyészség küldött a bizottságnak. Szerinte nem volt egyetlen tanú sem, aki a szóbeli összefoglalóját döntésként értelmezte volna.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte, mert hivatali visszaélés gyanúsítottjaként tervezi kihallgatni a szocialista politikust a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Az ügyészség szerint a volt miniszterelnök azzal lépte túl hatáskörét, hogy egy megbeszélésen azt mondta, támogatja a telekcserét, ezzel pedig eldöntötte, hogyan értékesítsék a földet. A mentelmi bizottság szeptember elején javasolta Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését.

A parlament a rendszerváltás óta először adott ki a nyomozóhatóságnak egy korábbi kormányfőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×