eur:
389
usd:
361
bux:
68646.61
2024. május 7. kedd Gizella

Megemlékezések a merényletek évfordulóján - a nap hírei

A 2001. szeptember 11-i merényletekről emlékeztek meg New Yorkban. Akciótervet jelent be hétfőn a legnehezebb helyzetben lévő családok megsegítésére a kormányfő. Nemzetpolitikai szakértői kerekasztal létrehozását kezdeményezte határon túli szervezetek bevonásával az MSZP elnöke. A nap legfontosabb hírei szeptember 11-én.

A 2001. szeptember 11-i merényletekről emlékeztek meg New Yorkban. A rendezvény percre pontosan tíz évvel azután kezdődött, hogy az első repülőgép becsapódott a Világkereskedelmi Központ épületébe. A Ground Zerónál Barack Obama amerikai elnök és elődje, George Bush jelenlétében avatták fel a támadások mintegy 3 ezer áldozatának szentelt Szeptember 11-e Emlékhelyet. Később megemlékezést tartottak a Pentagonnál, amelyet tíz éve szintén támadás ért és a pennsylvaniai Shanksville közelében, ahol a negyedik eltérített repülőgép lezuhant, miközben az utasok szembeszálltak a terroristákkal.

A kormányfő és több párt is megemlékezett az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért merényletek tizedik évfordulója alkalmából. Orbán Viktor együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak és az amerikai népnek Barack Obama elnöknek írt levelében, hozzátéve: a nemzetközi közösség továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint az al-Kaida tíz évvel ezelőtt az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást, az akciók egyik tanulságaként kiemelte: a békés jövő záloga a kultúrák közötti harmonikus együttélés, a szélsőségek megfékezése. Az LMP közleményében ép erkölcsi érzékkel igazolhatatlan tömeggyilkosságnak nevezte a 2001. szeptemberi amerikai terrortámádást. Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője azt írta: a politikai terrorizmus sohasem érheti el igazolásul választott célját, csak újabb sok esetben ugyanolyan igazságtalan erőszakot szül. Az Egyesült Államok ellen 10 évvel ezelőtt elkövetett merényletekről Budapesten és világszerte több helyszínen, így a New York-i Világkereskedelmi központ egykori épületeinek helyszínén, a Ground Zerónál is megemlékeztek.

Akciótervet jelent be hétfőn a Parlamentben Orbán Viktor kormányfő, amely az euróválság magyarországi hatásainak kivédését és a legnehezebb helyzetben lévő családoknak szóló megoldásokat fogja tartalmazni - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormányülés szünetében. A tanácskozás egyik fő témája a Fidesz-frakció devizahiteleseket segítő javaslata. Lázár János, a nagyobbik kormánypárti képviselőcsoport vezetőjének pénteki előterjesztése szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az euró alapúakat 250 forintos árfolyamon, egy összegben fizethetnék vissza az adósok, a lehetőséget 3 hónapig kiterjesztenék az eddig felmondott szerződésekre is. A tranzakció teljes költségét a bankoknak kellene viselniük.

Nemzetpolitikai szakértői kerekasztal létrehozását kezdeményezte határon túli szervezetek bevonásával az MSZP elnöke. Mesterházy Attila ezt azután jelentette be, hogy az Európai Kisebbségekért és Demokráciáért Alapítvány balatonlellei táborában találkozott Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Juhász Sándorral, a horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége vezetőjével és Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. A szocialista pártelnök szerint az MSZP az eddigieknél intenzívebb kapcsolatot szeretne tartani a határon túli magyar szervezetekkel. Mesterházy Attila elmondta: a tervezett kerekasztal lehetőséget ad a határon túli magyar közösségek problémáinak megfogalmazására és a kormány nemzetpolitikai tevékenységének értékelésére és az MSZP nemzetpolitikájának alakítására.

Átgondolatlannak tartja a vízügy átszervezésének tervét a Lehet Más a Politika. Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint szakmailag egyértelműen az egységes vízügyi szervezet megtartása indokolt, mert ez a struktúra lehet alkalmas annak a vízgazdálkodási reformnak a megvalósítására is, amely a vízvisszatartáson és a tájgazdálkodáson alapul és harmonizál a környezet- és természetvédelemmel, valamint a vidékfejlesztéssel. Illés Zoltán környezetügyi államtitkár csütörtökön bejelentette: a tizenkét környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság a belügy szervezetébe kerülne át a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkárságától, mert a szektorban a jelenleginél sokkal több közmunkást alkalmaznának. A többi vízügyi szerv és a szakmai irányítás ugyanakkor a vidékfejlesztési tárcánál maradna.

Tíz millió köbméter vizet engedtek ki az elmúlt napokban a Tisza-tóból, ezzel 10 centiméterrel csökkent a 124 négyzetkilométer felületű tározó vízszintje. A most leengedett vizet elsősorban a jászsági és a nagykunsági öntözőrendszerekben hasznosították. A következő időszak meteorológiai előrejelzéseinek figyelembevételével a tó vízszintjét a nyári üzemrendnek megfelelő 730 centiméteres szintre állították be, amely a téli átállásig változatlan marad.

A tudományok és találmányok hídjává alakul át szeptember 17-én a Lánchíd. Az eseményen a kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok és kutatóegyetemek mutatkoznak be. A helyszínválasztással a szervezők szimbolikusan is szeretnének hidat képezni a tudományos szakemberek és a laikusok között. A többi között látható lesz az első magyar holdjáró, a Puli Space, valamint okostelefon segítségével bárki elkészítheti saját csillagtérképét, tésztahidat és űrrepülőt építhet vagy részt vehet az ejtőernyős pilótateszteken. Bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjai, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legérdekesebb találmányai és innovációi.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 14:49
×
×
×
×