eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Önkormányzati reform: a PDSZ szerint nem volna szabad uniformizált megoldást alkalmazni

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem volna szabad uniformizált megoldást alkalmazni az oktatási intézmények fenntartását illetően.

A belügyi tárca közigazgatási államtitkára, Tállai András a kormány döntését ismertetve csütörtökön jelentette be, hogy míg az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, addig az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a döntés kapcsán az MTI-nek pénteken nyilatkozva azt mondta, számtalan kisiskola és oktatási intézmény került nehéz helyzetbe az elmúlt években, de nem feltétlenül az a kizárólagos megoldás, hogy az állam átveszi az alapfokú intézmények fenntartását.

"Rendkívül fontos, hogy a helyi közösségek és az iskolák kapcsolata megmaradjon" - fogalmazott az érdekvédő, hozzátéve: az érintett települések így jobban nem járnak, több forrásuk nem lesz ezáltal, azok az önkormányzatok pedig, ahol jól működött az iskolarendszer, veszítenek ezzel a lépéssel.

Mendrey László szerint nem volna szabad uniformizált megoldást alkalmazni, egyénileg kellene ezeket az eseteket elbírálni.

Az MSZP a kormányzati bejelentés után az MTI-hez eljuttatott közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az önkormányzati világ szereplőivel. A Jobbik iskolabezárásoktól tart; a párt szerint azzal, hogy az állam átveszi az alapfokú oktatási intézmények működtetését, önmagában nem garantálja, hogy megmaradnak a kistelepülések általános iskolái, ha ehhez továbbra sem társul megfelelő finanszírozás és elkötelezettség.

Az LMP pénteken közölt reagálása szerint a kormányzat által bejelentett reform az önkormányzatiság végét jelenti, az általános iskolák problémáit pedig nem oldja meg az állami fenntartásba vétel.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×