eur:
401.56
usd:
369.92
bux:
74445.31
2024. október 21. hétfő Orsolya

Domokos: Budapestet nem érintették brutálisan az eddig elvonások

A pályázatoknál átlátható rendszerekre van szükség - hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint mondta, a fővárosnak nincs jelentős, új beruházásra pénze, miközben 80-100 szerződéssel érdemi probléma van.

Állítani természetesen mindent lehet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Domokos László azzal a konkrét esettel kapcsolatban, hogy Gyöngyöspata frissen megválasztott polgármestere szerint egy helyi fideszes képviselő azt mondta neki telefonon: el tudja intézni, hogy oda ne menjen forrás, amennyiben nem működik vele együtt.

Bár az Állami Számvevőszék elnöke, mint mondta, nem tudja, ez az állítás valós-e, az biztos, hogy az állami finanszírozási rendszert világos törvényi keretek szabályozzák. Vagyis normatíva szabályozza, hogy egy önkormányzat az iskolájára, a közfeladatainak az ellátására megkapja-e a pénzt, az adóbevételeket - ezért logikailag nem lehet igaz a polgármester állítása - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Elképzelhető, hogy fejlesztési programokról, pályázatokról van szó. S bár utóbbiak esetében is átlátható a rendszer - de nem mindig működik így - tette hozzá Domokos László, aki hangsúlyozta: a számvevőszék célja éppen annak az elérése, hogy a pénzosztással, -elosztással járó folyamatok a nyilvánosság által is követhetőek, ellenőrizhetőek legyenek.

Emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ új, kockázatalapú önkormányzati ellenőrzési módszertanon dolgozik, amelyet az idén kezdenek tesztelni, és az első jelentés az ősszel már meg is jelenik.

A főváros viszonylag stabil

A főváros pénzügyi helyzete viszonylag stabil, az előző évek elvonásai nem érintették erőteljesen - mondta Budapestről az ÁSZ elnöke, aki szerint az önkormányzat vállalatai - például a BKV -, valamint a nagy európai uniós beruházások - például a metró - rejtik a kockázatokat. A jövőt tekintve pedig, ha a főváros újabb, fokozott beruházási programot akar végrehajtani, annak nincs meg a pénzügyi fedezete.

Az EU-s pályázatokhoz szükséges önrészt csak hitelből képes Budapest is fedezni, akárcsak a többi magyar önkormányzat, ám ma ezt nehéz megszerezni - magyarázta Domokos László. "Itt pedig megáll a tudomány" - fogalmazott.

A gazdálkodással kapcsolatos politikai vitákba az ÁSZ nem szól bele, de azt látja, hogy újabb jelentős beruházás befejezésére nincs pénzügyi garancia. Sőt, a már megkezdett projekteknél, például a metróépítésnél sem tudni, hány tíz vagy százmilliárddal kerül majd többe a tervezettnél - hangsúlyozta Domokos László, aki szerint ez már önmagában óriási kockázat.

A fővárosi önkormányzatnak 27 milliárd "szabadon elkölthető" forintja van - ez valóban nem sok, de ahhoz képest nem rossz, hogy vannak önkormányzatok, amelyek már mínuszban vannak - közölte az ÁSZ elnöke, aki hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy Budapestnek legalább nem kell hitelt felvennie, hogy intézményeit működtesse. Az viszont már baj, hogy a kevés maradék pénzből is el kell különítenie összegeket a beruházásokhoz felvett hitelek törlesztésére - vagyis spórolnia kell a működési költségeken.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz napja van a forintnak

Rossz napja van a forintnak

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, ám nem sokkal az európai piacnyitás után már gyengülést látunk. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×