eur:
385.89
usd:
356.62
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Kifizették a Mol részvénycsomagjának vételárát - a nap hírei

Országszerte óvintézkedéseket hoztak, hogy enyhítsék a hétvégi hőség következményeit. Adókönnyítést adna a kormány azoknak a cégeknek, amelyek nagyobb összegeket költenek kutatás-fejlesztésre. Kézigránát és gépfegyver is volt elfogásakor az újlipótvárosi gyilkossággal gyanúsított szerb férfinál. A nap legfontosabb hírei július 8-án.

Országszerte óvintézkedéseket hoztak, hogy enyhítsék a hétvégi hőség következményeit. Gyakoribbak a rosszullétek, a mentőszolgálatok teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, több helyen vizet osztanak, éjjel-nappal hűtik Budapest utcáit, és a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot.

Kifizette a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának több mint 1,8 milliárd eurós vételárát Magyarország. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint ezzel az állam - a májusi megállapodásnak megfelelően - visszavásárolta a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftyegaz orosz olajipari vállalattól. A vételárat a már korábban lehívott és szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás az államadósságot, és a költségvetési hiányt sem növeli.

A kormány azt tervezi, hogy január elsejétől jelentős adókönnyítést ad azoknak a cégeknek, amelyek nagyobb összegeket költenek kutatás-fejlesztésre. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy az elképzelés szerint az erre fordított összegeket a vállalkozások a fizetendő adóból írhatnák le.

Õsszel kerülhet a parlament elé az új közoktatási törvény - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa szerint nincs realitása az őszi pedagógussztrájknak. Hozzátette: a kormány azon dolgozik, hogy javítsa a tanárok munka és életkörülményeit, a pedagógus életpályamodell pedig 2013 szeptemberében életbe léphet. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont egyáltalán nem okafogyott az esetleges szeptemberi sztrájk. Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta: nem tudni, hogy az alsósok óraszám-emelkedése hogy befolyásolja majd a tanárokét.

Demonstrációba kezdenek jövő szerdán az összevont közmédiumok szakszervezetei. Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke az MTI Hírcentrumának azt mondta, hogy az elbocsátások újratárgyalását követelik. Az érdekképviseletek munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek; az elégséges szolgáltatások mértékéről zajlanak a tárgyalások. Közben Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője a csoportos létszámleépítésről elmondta, hogy az alap 3063 munkavállalójából már mintegy 2100 találkozott munkahelyi vezetőjével. Háromnegyed részük a szerződésmódosítást, míg negyedük az elbocsátásáról szóló előzetes értesítést vette át.

Az európai uniós és állami forrásoknak köszönhetően eljött a fenntartható fejlődés időszaka a vasút számára is - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a 61. Vasutasnapon. Fónagy János hangsúlyozta: a fő cél, hogy a magyar vasút szervesen illeszkedjen az európai vasúthálózathoz, a MÁV megerősödjön és a vasutas szakma visszanyerje a rangját. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen arról beszélt, hogy a Széll Kálmán Tervben fajsúlyos elem a közösségi közlekedés teljes megújítása, amelynek kiindulópontja a MÁV adósságrendezése.

Magyarország jelentős haladást ért el a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, amely a soros magyar uniós elnökség egyik kiemelt célja volt - közölte a belügyminiszter. Pintér Sándor egy háttérbeszélgetésen azt mondta: az Europollal és a tagállamokkal közösen egy könyvet állítottak össze, amely iránymutatást nyújt, és mivel a szervezett bűnözés témakörével ezentúl minden elnökség foglalkozik, a könyvhöz hozzáteszik majd a saját tapasztalataikat.

Több fegyver volt elfogásakor a múlt vasárnapi, újlipótvárosi gyilkosság gyanúsítottjánál. A 39 éves albán származású szerb állampolgárnál az elfogásakor egy géppisztolyt, egy maroklőfegyvert, több mint 150 lőszert és egy kézigránátot is találtak, amikor Soltvadkert közelében őrizetbe vették. A férfi elismerte, hogy több lövéssel megölte 27 éves volt barátnőjét, de nem tett vallomást.

Kis késéssel elindult utolsó útjára az Atlantis amerikai űrrepülőgép a floridai Cape Canaveral űrközpontból. A visszaszámlálást a start előtt 31 másodperccel leállították, majd folytatták, így az Atlantis a tervezettnél valamivel később emelkedett a magasba. Az amerikai űrrepülőgép legénysége - három férfi és egy női asztronauta - ellátmányt és tartalék alkatrészeket visz a Nemzetközi Űrállomásra. A tervek szerint vasárnap dokkolnak. Az Atlantis 12 napos útja az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA 135. és egyben utolsó űrrepülőgép-missziója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×