eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Mesterházy: Az elnökség figyelembe veszi a pártszavazás eredményét

Mesterházy Attila közlése szerint az MSZP elnöksége figyelembe fogja venni a pártszavazás kérdéseire adott válaszokat az alapszabály módosításának folyamatában.

Az MSZP-ben minden párttag véleménye számít, ezért az elnökség az alapszabály módosításának folyamatában figyelembe fogja venni a pártszavazás kérdéseire adott válaszokat, függetlenül attól, hogy a voksolás érvényes, illetve eredményes volt-e - mondta a szocialista pártelnök szerdán Grzegorz Napieralskival, a lengyel Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) elnökével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A lengyel ellenzéki politikus látogatásának apropóját az adta, hogy július elsején Lengyelország veszi át Magyarországtól az Európai Unió soros elnökségét. Közös sajtótájékoztatójukon mindketten a pártegység fontosságát hangsúlyozták.

Grzegorz Napieralski azt mondta: a magyar baloldal hasonló helyzetben van, mint a lengyelországi a 2005-ös választási vereséget követően, amikor elsősorban belvillongásokkal foglalkoztak. Aztán a tavalyi elnökválasztásra készülve a lengyel szociáldemokraták helyreállították az egységet, az idei választásokat megelőzően pedig lényegében biztosra vehető, hogy a következő kormánynak az SLD is a tagja lesz - tette hozzá.

Mesterházy Attila azt mondta: tavalyi pártelnökké választásakor az MSZP radikális megújítását és egységének helyreállítását tűzte célul. Véleménye szerint a szocialista párt nagyot lépett az egység felé, amikor a múlt szombati kongresszuson a küldöttek 94 százaléka támogatta az elfogadott határozati javaslatot.

Kérdésre válaszolva elmondta: mivel az aznap estig tartó pártszavazáson kedd délutánig a 32 ezer párttag közül nagyjából nyolcezren vettek részt, a részvétel várhatóan 27-28 százalék körül alakul, így elvileg elképzelhető, hogy a szavazás eredményes volt. (Ehhez az szükséges, hogy a párttagok negyede azonosan válaszoljon.) Hangsúlyozta ugyanakkor, egyelőre nincs információ a szavazatok megoszlásáról, és az is lehetséges, hogy a hat kérdésre eltérő arányban voksoltak igennel a párttagok.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc a Facebookon elsöprő sikerként értékelte a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazást, és újfent kétségbe vonta az MSZP tagnyilvántartásának megbízhatóságát, Mesterházy Attila azt mondta, nem kívánja kommentálni a volt miniszterelnök szavait. Megjegyezte ugyanakkor: szerinte nincs olyan, hogy valami csak az MSZP egy részének jó; sem nyerni, sem veszíteni nem tud a párt egyetlen testülete vagy szervezete, csak a közösség.

A tagnyilvántartásról szólva közölte: azt a pártszavazást megelőzően pontosították, így a voksoláskor esetlegesen tapasztalt kisebb adminisztrációs hibák miatt várhatóan már csak apró korrekció történhet.

Emlékeztetett arra is, hogy a Gyurcsány-kormány alatt, 2008-ban, az akkori kormányfő kezdeményezésére már rendeztek - a kabinet intézkedéseit támogató - eredményes pártszavazást az MSZP-ben, azon a 37 ezer párttag közül 14 ezren vettek részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×