eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Otthonvédelmi akciótervet ismertetett a kormányfő - a nap hírei

Ötpontos otthonvédelmi akciótervet ismertetett a miniszterelnök; az ellenzék látszatintézkedésnek tartja a megállapodást. Hároméves járulékreformot javasol a nemzetgazdasági miniszter. Hat forinttal drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap legfontosabb hírei május 30-án.

Öt pontos megállapodás született a kormány és a Bankszövetség között a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére. Árfolyamgátat hoznak létre, ennek alapján 2014 végéig 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát, azt viszont a hitel felvevője döntheti el, hogy él-e a lehetőséggel. Az euró árfolyamát 250 forinton, a japán jenét pedig 200 forinton rögzítik. Július elsejétől részlegesen feloldják a kilakoltatási és árverezési moratóriumot, létrehozzák a Nemzeti Eszközkezelőt, otthonvédelmi kamattámogatást vezetnek be, emellett újraszabályozzák az euró alapú lakáshitelhez jutást. Az ellenzéki pártok nem tartják érdemi megoldásnak a megállapodást.

Az adórendszer átalakításának folytatását tervezi a kormány, ezen belül 3 éves járulékreformra tesz javaslatot a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában beszélt erről, de részleteket nem közölt. A miniszter az elmúlt év történelmi sikerének nevezte a magyar állam pénzügyi helyzetének rendbetételét. Emlékeztetett arra: 2010-ben a kormányváltás idején 7 százalék feletti államháztartási hiánnyal kellett számolni a költségvetési törvényben vállalt 3,8 százalékkal helyett. Veres János, a testület MSZP-s tagja főként az államadósság érdemi csökkentését célzó lépéseket hiányolta a tárca elmúlt évi tevékenységéből.

A jövő héten írja alá Törökországban a támogatói szerződést a tervek szerint Magyarországon is áthaladó Nabucco földgázvezetékről a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás az Országgyűlés számvevőszéki és gazdasági bizottsága előtt emlékeztetett arra, hogy az egyezséget eddig azért nem kötötték meg, mert a szerződésben nem jelentek meg kellő mértékben a magyar érdekek.

Folytatja a konzultációkat a Pedagógusok Szakszervezetével az oktatási államtitkárság. Hoffmann Rózsa államtitkár az érdekvédelmi szervezettel tartott egyeztetés után elmondta: a találkozón a pedagógus életpályamodellről, a munkaidőről és a fenntartással összefüggő elképzelésekről is szó volt. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kérdésre válaszolva közölte: a vasárnapi, 5 ágazati érdekképviselettel közösen szervezett demonstráció nem marad el.

Hat forinttal emeli szerdán a benzin és a gázolaj árát a Mol - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin literenkénti ára ezzel átlagosan 384 forint lesz, míg a gázolajé 366 forintra növekszik.

Magyarországon eddig 8 betegnél merült fel a Németországból induló hasmenésjárvány gyanúja - jelentette be a helyettes országos tiszti főorvos. Szabó Enikő elmondta: az Országos Epidemiológiai Központban a 8-ból 5 minta negatív lett, 3 esetben még nincsenek meg a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei. Nem sokkal korábban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a spanyol eredetű élelmiszerek ellenőrzések eredményére utalva azt mondta: nincs fertőzött spanyol zöldség Magyarországon.

Az okmányirodákban is használható központi elektronikus fizetési rendszert hozott létre a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A projektet az Európai Unió és a magyar állam csaknem 4 milliárd forint támogatásából valósították meg. Kratochwill Péter, a fejlesztési ügynökség elnöke elmondta: a szolgáltatást első lépésben az okmányirodák és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal veszi használatba. A próbaüzem után, június 4-étől az állampolgárok azonnal tudnak fizetni például ügyintézéskor az okmányirodákban.

Orbán Viktor miniszterelnök és az Alkotmánybíróság tagjai is lerótták kegyeletüket a vasárnap, életének 81. évében elhunyt volt államfő, Mádl Ferenc emléke előtt a Sándor-palotánál. Korábban többek között Martonyi János külügyminiszter és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is mécsest gyújtott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×