eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Visszaszorítja-e a droghasználatot a szigorú büntetés?

Nem lehet büntetőjogi szigorításokkal érdemben visszaszorítani a droghasználatot - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus azután, hogy a Fidesz a Btk. módosítását tervezi, és csak egyszer engedné meg a kábítószer-bűnözésnél az elterelést. A Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa arról is beszélt, hogy számos tudatmódosító anyag legális szernek számít.

A büntető törvénykönyv szigorítása érdemben nem tudja visszaszorítani a kábítószer-használatot - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor. A toxikológus kiemelte, hogy a büntetéstől való félelem nem jelent visszatartó erőt.

Sok legális kábítószerhez lehet hozzájutni, így aki tudatmódosító-szert akar használni, az megteheti, és a büntetőjogi helyett "csak" az egészségügyi következményekkel kell számolnia - fejtette ki a Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a rendőrség és az ügyészség nem tehet semmit, mert az emberek zömében olyan szereket használnak, amelyek nincsenek rajta a tiltólistán.

A tervek szerint 2013-tól hatályba lépő új büntető törvénykönyv a kábítószer-bűnözésnél csak az első esetben engedné meg az elterelést, a második vagy harmadik alkalomnál már büntetés kiszabását írná elő. Zacher Gábor szerint heterogének az eltereléssel foglalkozó szervezetek, nincsenek egységes szakmai elvárások és koncepciók, így ez a változtatás érdemben nem fogja megváltoztatni a szerhasználatot.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×