eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Folyamatos szabálytalanságok Sukoró-ügyben

Már a kezdetektől szabálytalanságok kísérték az azóta elhíresült sukorói kaszinó-beruházás előkészületeit. Az ügyben politikusokat is megvádoltak. Az államot jelentős kár érte.

Már 2008-ban megjelentek hírek arról, hogy a Velencei-tó melletti Sukoró külterületén hatalmas kaszinó-beruházást tervez az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló King's City befektetői csoport.

A beruházás értékét 400 milliárd forintra becsülték. A tó északi partján lévő 70 hektáros területen szállodákat, éttermeket, élményfürdőt, golfpályát, kaszinót, szórakoztató központot építettek volna.

A kiszemelt terület állami tulajdon volt, de egy ingatlancsere folytán Joav Blum izraeli származású magyar állampolgár tulajdonába került. Az ügyletet azzal indokolták, hogy Joav Blum albertirsai földjén keresztül menne az M4-es autópálya.

Gyurcsány Ferenc kormánya 2009. februárjában koncessziós pályázatot hirdetett a közép-dunántúli régióban első kategóriás játékkaszinó létesítésére és üzemeltetésére, amely szerint a nyertesnek évi legalább 900 millió forintot kell fizetnie az államnak. A szerződést a Joav Blum által tulajdonolt céggel húsz évre meg is kötötték.

A Gyurcsány-kormány ezután kiemelt projektnek nyilvánította a kaszinó-beruházást, ami gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést jelentett. Az indoklás szerint a beruházás fellendíti az idegenforgalmat, és 2500 munkahelyet teremt.

Mindez a sajtó és a közérdeklődés középpontjába került, és az Állami Számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy Joav Blum földjeinek mindössze öt százalékát kellett volna kisajátítani az autópálya-építés miatt, tehát gyakorlatilag indokolatlannak tűnt a telekcsere, amelyet csak közérdekű cél érdekében lehet végrehajtani. A telekcseréről szóló szerződést semmisnek minősítették.

A beruházást egyébként egy sor további szabálytalanság kísérte: közokirat-hamisítás, a területek alulértékelése, hűtlen kezelés. A főügyészség szerint az államot 1,3 milliárd forint kár érte.

A szerződést Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábban menesztett vezérigazgatója és Császy Zsolt volt értékesítési igazgató írta alá. Õket tavaly augusztus végén vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek. De felmerült Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfők felelőssége is. Az Orbán-kormány visszavonta a beruházás kiemelt státuszát.

Idén februárban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal büntetőfeljelentést tett az ügyében, és nyomozást rendelt el, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt. Az okiratok alapján Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek érintettsége is felmerült.

Az pedig már a közelmúlt történése, hogy - mivel Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként tervezi kihallgatni az ügyészség - a legfőbb ügyész a volt szocialista kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×