eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Elítélte a német kormány a dániai határellenőrzés felújítását

Élesen bírálta a német kormány több minisztere is csütörtökön a dán kormánynak azt a döntését, hogy felújítja az ellenőrzést Németországgal és Svédországgal közös határán.

Guido Westerwelle külügyminiszter, továbbá Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter, valamint a Németországot az illetékes uniós miniszterek brüsszeli tanácskozásán képviselő Hans-Peter Friedrich belügyminiszter külön-külön nyilatkozatban a schengeni megállapodásban foglalt utazási szabadság megsértéseként értékelte a dán intézkedést, és egyaránt magyarázatot követelt.

Westerwelle külügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy a schengeni megállapodás, illetve az utazási szabadság garantálása az európai egyesülés legfontosabb vívmányai közé tartozik, amelyet nem lehet megkérdőjelezni.

Hasonlóan nyilatkozott Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter, aki szerint a dán döntés azt bizonyítja, hogy az Európai Unión belül mennyire "törékenyek" lehetnek az egyes szabályozások, valamint az alapvetőnek tűnő meggyőződések.

A német kormány belügyminisztere elsősorban az előzetes egyeztetést hiányolta, és hangsúlyozta, hogy az utazási szabadságot minden körülmények között meg kell védeni. Hans-Peter Friedrich annak a nézetnek adott hangot, hogy a határellenőrzések átmeneti időszakra szóló bevezetését csakis rendkívüli alkalmak esetére szabad lehetővé tenni, de - mint hangoztatta - erről is közösen kell dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×