eur:
387.09
usd:
359.1
bux:
68991.86
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Törvénymódosításokra készül a kormány az egészségügyben

Lapinformációk szerint rendezné a kormány az egészségügyi ügyeleti díjakat. Az orvosok bérének rendezéséről azonban továbbra sincs szó. A Napi Gazdaság birtokába jutott előterjesztés szerint két hét múlva a kabinet elé kerülhet kilenc, többségében egészségügyet érintő törvény módosítása.

"Ma már gondot jelent a fővárosban is, hogy az ügyeleteken megfelelő számú orvost állítsanak ki a kórházak. Tényleg nagyon nagy a baj." Ezt mondta korábban az InfoRádiónak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

Úgy tűnik, a kormány is látja ezt, ugyanis a Napi Gazdaság birtokába jutott előterjesztés szerint két hét múlva a kabinet elé kerülhet kilenc, többségében az egészségügyet érintő törvény módosítása.

Ezek közül az egyik az ügyeleti díjak rendezése, meghatározva, hogy a heti munkaidő legmagasabb időtartamába az egészségügyi ügyelet teljes időtartamát bele kell számítani. Ugyancsak az előterjesztésben szerepel a Nemzeti Egészségügyi Tanács és a Nemzeti Egészségfejlesztési Program törlése, valamint a népegészségügyi stratégia és a hozzá kapcsolódó akcióterv elkészítése. Ezen túl a javaslat megpróbál rendet tenni a hagyományos növényi gyógyszerek terén is.

Nincs szó viszont továbbra sem az orvosok bérének a rendezéséről. Miként arról korábban az InfoRádió beszámolt, a magyar orvosok azt kérik, hogy a kezdőknek nettó 200 ezer, a szakorvosoknak nettó 300 ezer forint legyen a fizetésük. Többen arra is hajlandóak, hogy december végéig, két hónapos felmondási idővel ügyvédi letétbe helyezzék a felmondásukat. Ha a kormány addig sem rendezi a béreket, márciusban tömegek hagyhatják el az országot.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke akkor az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: több elképzelésről tárgyalnak, és vélhetően május közepén döntenek egy ilyen akció indításáról. A Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: korábban is indult már ilyen kezdeményezés Magyarországon. A  vizitdíj kompenzációjának követelésével állt elő 2008-ban a Magyar Orvosi Kamara. Akkor is letétbe helyezték a szerződésbontási kezdeményezésüket az alapellátó orvosok. Az igazsághoz tartozik, hogy nem jött össze annyi dokumentum, amennnyi a nyilvánosságra hozatalhoz szükséges lett volna - közölte Éger István.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a konvergenciaprogram alapján év végére csaknem 500 milliárd forint plusz forrás áll majd rendelkezésre, tehát a kormánynak lesz mozgástere a bérek rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×