eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Folytatódik a nemek arányának felbomlása Indiában

Az erőteljes gazdasági növekedés ellenére folytatódik a nemek arányának felbomlása Indiában.

A tavaly végzett népszámlálás előzetes adatai szerint a hat éven aluli gyermekek körében minden ezer fiúra 914 lány jut. Egy évtizeddel ezelőtt ez az arány 1000/927 volt.

Bár az abortusz engedélyezett a dél-ázsiai országban, 1994-től a hatóságok tiltják a születendő gyermek nemének felfedését, hogy elejét vegyék a gyermek nemének megválasztása miatt végrehajtott terhesség-megszakításoknak. A tilalmat azonban széles körűen kijátsszák.

Indiában hagyományosan a fiúgyermeket részesítik előnyben, ennek egyik oka a lánygyermek kiházasításának magas költsége. A családok gyakorta vesznek fel nagy összegű hiteleket, hogy ki tudják fizetni a lánnyal járó hozományt. Egy fiúra viszont úgy tekintenek a családokban, mint aki egy nap asszonyt, és ezzel móringot hoz a házhoz. A hindu hagyományok ráadásul azt diktálják, hogy csak a fiúk gyújthatják meg szüleik halotti máglyáit.

Ám mint a statisztikák mutatják, nem csupán a szegény családok számára "drága mulatság" a lánygyermek. A népszámlálási adatokból kiderül, hogy a terhesség-megszakítások tilalmát leginkább a viszonylag gazdag északi államokban, mint például Pandzsáb és Harijána, szegik meg. A népszámlálási adatok szerint például az India szívében fekvő Morenában (Madhja Prades állam) minden 1000 fiúra csak 825 lány jut, egy évtizede az arány 1000/829 volt.

Történik ez annak ellenére, hogy mind a központi kormány, mind helyi hatóságok újabb és újabb ösztönzőkkel állnak elő a lánygyermekek nevelésének segítése érdekében. Madhja Prades állam kormánya évi több száz dollárnyi összeggel segíti az egy-két lánygyermeket nevelő családokat gyermekeik iskoláztatásában, és ha a lányok befejezik tanulmányaikat, a család ennek többszörösét kapja meg egy összegben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×