eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Képíró Sándor egészséges ahhoz, hogy bíróság elé állítsák"

A háborús bűnök elkövetésével vádolt Képíró Sándor már nagyon idős, de megfelelő fizikai-mentális egészségnek örvend ahhoz, hogy bíróság elé állítsák; bűnei évtizedekkel később sem évülnek el - hangsúlyozta Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben tartott előadásában

"Biztos vagyok benne, hogy sok ellenhang és szkepticizmus lesz a perrel kapcsolatban a magyarországi jobboldali sajtóban; egyik nem túl eredeti érvük az lesz, hogy nagyon öreg és egészsége megrendült" - mondta a New Yorkban élő izraeli történész tucatnyi érdeklődő előtt a rendezvényen, amelyet az "utolsó nácivadásszal" való személyes találkozóként hirdetett meg honlapján az intézet.

Zuroff kiemelte: a Képíró Sándor elleni eljárás - az ügyészség ez év februári vádemelését követően a Fővárosi Bíróságon csütörtökön kezdődik a tárgyalás - az első, náci háborús bűnös elleni per a magyar demokrácia történetében. "Ezért ez a per a magyar társadalom számára is nagyon fontos, része a gyógyulási folyamatnak" - mondta.

Zuroff szerint nagyon fontos, hogy jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét, és a perre olyan politikai helyzetben kerül sor, amikor a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz el akar fogadtatni "nagyon problematikus" törvényeket.

"Be akarják bizonyítani, hogy az emberi jogok és a demokrácia talaján állnak, és erre egy náci bűnös bíróság elé állítása az egyik legjobb eszköz" - mondta. Megjegyezte, tapasztalata szerint egy jobboldali kormánynál könnyebb elérni, hogy eljárást indítsanak egy náci ellen, mint egy baloldali kormánynál.

Az izraeli történész arról beszélt: a háborús bűnösök általában mindent megtesznek azért, hogy betegnek és törékenynek tűnjenek, és az emberek megkérdőjelezzék, van-e egyáltalán értelme az egész eljárásnak.

Hangsúlyozta, hogy az eltelt idő semmilyen értelemben nem mérsékli bűneiket, ezek az emberek "ma, 2011-ben ugyanolyan bűnösök, mint az elkövetés napján".

Azt is kijelentette, nem változtat semmin, ha valaki eléri a 90 éves kort. A fizikai-mentális egészség számít. Ha Képíró Sándor nagyon beteg lenne, nem állítanák bíróság elé - mondta, majd megjegyezte, ha Képíró Sándornak van ereje ahhoz, hogy rágalmazásért beperelje őt, akkor alkalmas arra, hogy bíróság elé álljon.

Efraim Zuroff hangoztatta Simon Wiesenthal egykori igazságát: a holokauszt utáni nemzedékek kötelessége megtalálni a bűnösöket. "A nácik minden áldozata megérdemli, hogy a bűnösöket felkutassák és bíróság elé állítsák" - jelentette ki. Hozzátette, a háborús bűnösök felkutatása fontos üzenetet hordoz: utoléri a sors azokat, akik a zsidóknak ártanak.

Az utóbbi évtizedekben náci bűnösök felkutatásával foglalkozó történész kijelentette: még soha nem találkozott olyan bűnössel, aki megbánta volna, amit tett. A háborús bűnösök többsége nagyon fiatalon követte el tetteit, így utólag mondhatták volna, tévedtek, "agymosáson" mentek keresztül és elhitették velük, hogy a zsidók ellenségeik. De nem ez a helyzet, egyikük sem tanúsított őszinte bűnbánatot.

A történész azt mondta, ezek az idős emberek koruknál és törékenységüknél fogva rokonszenvet váltanak ki, amelyet azonban nem érdemelnek meg, mert fiatalon, erejük teljében nem tanúsítottak semmiféle megértést áldozataik iránt.

Az Izraeli Kulturális Intézet háttéranyaga szerint Efraim Zuroffot - akinek a holokauszt a kutatási témája - azért nevezik "az utolsó nácivadásznak", mert több száz náci háborús bűnös leleplezésében és bíróság elé állításában vállalt aktív szerepet.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden első fokon felmentette a rágalmazás vétségének vádja alól Zuroffot, akit Képíró Sándor volt csendőr százados perelt be, amiért háborús bűnösnek nevezte őt. A bíróság érdemben nem vizsgálta Képíró Sándor büntetőjogi felelősségét az 1942-es újvidéki razziában betöltött szerepével összefüggésben, mivel ez önálló eljárás tárgya.

A Simon Wiesenthal Központ listáján a tíz legkeresettebb háborús bűnös között szereplő Képíró Sándorral szemben az a vád: csendőrként részt vett 1942 januárjában Újvidéken mintegy kétezer zsidó, roma és szerb civil megölésében.

A 97 éves férfi tagadja a vádat. A háború után évtizedekig Argentínában élt, 1996-ban visszatért Magyarországra. Több mint három évvel ezelőtt vizsgálat indult ellene; a Budapesti Nyomozó Ügyészség ez év februári vádemelését követően a Fővárosi Bíróságon május 5-én, csütörtökön kezdődik büntetőügyének tárgyalása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×