eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szekeres: A kormány a nagytőke pártjára állt

Szekeres Imre szerint a kormány gazdaságpolitikája kritikán aluli, ezért az MSZP egyeztetéseket kezd, és hamarosan javaslatokat tesz a kis- és középvállalkozások terheinek csökkentésére.

A szocialista Szekeres Imre szerint az elmúlt néhány napban számos kutatóintézet felmérése bizonyította, hogy a kis- és középvállalkozások nagy része milyen negatívan látja jövőjét. A képviselő sajtótájékoztatóján a többi között a Policy Agenda Ipsos, a K&H bank és a GKI-Erste tanulmányaira hivatkozott.

Szekeres Imre úgy látta, hogy a kormány legújabb, úgynevezett bürokrácia-ellenes csomagja mögött sincs más, mint a munkavállalók terheink növelése, tehát a munkahét öt és fél napossá növelése, az éjszakai és a túlóra pótlékok eltörlése, valamint a fizetett szabadnapok csökkentése.

Az MSZP nemcsak azért tiltakozik, mert ez igazságtalan, hanem azért is, mert ettől nem várható a foglalkoztatottság bővülése. Az intézkedések azt bizonyítják, hogy a kormány a nagytőke oldalára állt - hangsúlyozta Szekeres Imre.

A politikus kiemelte: ha a kormány január 1-től adójóváírást is megszünteti, akkor az alacsony és átlagos keresetű dolgozók csak akkor nem járnak rosszabbul az ideihez képest, ha munkáltatóik öt-nyolc százalékkal emelik a béreket.

Mindezek alapján Szekeres Imre a kormány gazdaságpolitikáját kritikán alulinak és elfogadhatatlannak nevezte, és elmondta, hogy a szocialista párt egyeztetéseket kezd a munkáltatói és munkavállalói szervezetekkel, majd javaslatokat készít a kis- és középvállalkozások fejlesztése számára, amelyeket az adótörvények és a költségvetés vitájában fognak ismertetni.

Újságírói kérdésre a politikus a gazdaság élénkítésére a társasági adó csökkentése helyett minden vállalkozás számára három százalékos járulékcsökkentést javasolt, amellyel szerinte az állam nem esne el bevételtől, de csökkentené a kis és középvállalkozások terheit.

Gondolatait a politikus az Országgyűlés ülésén, napirend előtti felszólalásában is ismertette, amelyre Cséfalvay Zoltán államtitkár úgy reagált: örül, hogy a szocialisták felfedezték a kis- és középvállalkozásokat, ám azt nem érteti, hogy az előző két parlamenti ciklusban miért nem foglalkoztak velük.

Azzal, hogy a kormány a nagytőke pártján állna a politikus saját bevallása szerint, nem tud mit kezdeni. Úgy vélte: a kis és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok egymás elleni kijátszásának semmi értelme, mindkét szektor adminisztrációs terheit csökkenteni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×