INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Figyelem: a bolondballagáson is érvényes a zéró tolerancia!

Infostart / InfoRádió
Ma és holnap ballagnak az érettségi előtt álló diákok, hétfőn pedig a magyar érettségivel megkezdődik a vizsgaidőszak. Az ilyenkor szokásos szerenádozások, bolondballagások előtt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra figyelmezteti az autóvezetőket, hogy az ittas sofőrökkel szemben zéró tolerancia van érvényben.

Elmegyek, elmegyek - hosszú útra megyek... Már az 1920-as években is elsősorban ennek a dalnak az éneklésével búcsúztak el iskolájuktól a diákok. A ballagás szokása pedig ennél is régebbre nyúlik vissza, az 1870-es években, Selmecbányán a Ballag már a vén diák kezdetű dal éneklésével, az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként köszöntek el az intézménytől.

A ballagás a XX. század elejére általánossá vált, és bár az '50-es években betiltották az ilyen szokásokat, ma már nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és óvodákban is rendeznek búcsúztató ünnepségeket.

A humoros megemlékezésekből, kötetlen beszélgetésekből álló utolsó osztályfőnöki órán, illetve a szerenádozás és ballagás alatt a diákok nemcsak a tanáraiktól, hanem a gyermekkoruktól is búcsúznak, hiszen az érettségivel együtt jár a felnőtté válás is, innentől pedig a munkaerőpiacon vagy egy felsőoktatási intézményben kell bizonyítaniuk rátermettségüket.

A ballagásra a családtagok és a legjobb barátok kapnak meghívót, az esemény után vagy az előző napon ugyanakkor sok helyen tartanak szerenádokat, bolondballagásokat, így, ahogy tegnap, ma este is sok diákkal találkozhatnak a főutcákon, parkokban, tereken.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra kéri a fiatalokat, hogy a saját és mások testi épségének érdekében ne fogyasszanak alkoholt, ittasan ne üljenek a volán mögé, és ne zsúfolják túl az autókat.

Miután nem mindenki szívleli meg az ilyen tanácsokat, a többi autóvezetőnek is érdemes erre készülni, és számítani a várhatóan lényegesen több szabálytalanul közlekedő gyalogosra ma este és éjszaka.

Itthon egy pohár sör sem megengedett az autóvezetőknek, zéró tolerancia van érvényben az ittas sofőrökkel szemben - emlékeztet a minisztérium.

Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődik a tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Május 2. és június 28. között 1187 vizsgahelyszínen több mint 142 ezer tanuló érettségizik.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk